Posušje: Gospodarstvenici s predstavnicima Ekopaka

U organizaciji Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP) i uz  potporu tvrtke „Ladanušić čistoća“ d.o.o. Rakitno i njenog direktora Ivana Šarića, dana 27. rujna 2013., u  vijećnici  Općine Posušje, održan je edukativni sastanak na temu: „Upravljanje ambalažnim otpadom – obveze iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom“.

Edukativnom sastanku, kojeg je moderirao tajnik UGP-a Stjepan Bago,  nazočili su predstavnici većine tvrtki članica UGP-a na koje se ovaj Pravilnik odnosi, njih 14. Pored njih, bio je i predstavnik Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša ŽZH, gospodin Mandić, kao i predstavnici „Ekopak“ d.o.o Sarajevo, direktorica Amela Hrbat i stručni suradnik Zoran Rifulj.

Kvalitetnu prezentaciju o upravljanju ambalažnim otpadom u FBiH, s posebnim osvrtom na primjenu Pravilnika i obvezama koje su propisane za tvrtke koje proizvode, uvoze ili na neki drugi način stavljaju ambalažu na tržište, pojasnio je gospodin Rifulj. Isto tako, pojasnio je i ulogu Ekopaka kao jedinog neovisnog operatora sustava u upravljanju ambalažnim otpadom u FBiH.

Nakon prezentacije, gospodarstvenici su postavljali određena pitanja i tražili pojašnjenja, na koje je odgovarala direktorica Ekopaka Amela Hrbat. Isto tako, iznijeli su i određene primjedbe na sam Pravilnik, kao i nezadovoljstvo s nepostojanjem više operatora. Posebice je istaknut problem koji se javlja kod tvrtki koje plasiraju robu i u Republiku Srpsku, a takvih je većina, jer zbog ne usklađenosti podataka između entiteta, dolazi do dvostrukog plaćanja naknade za ambalažni otpad.

Gospodarstvenici su imali značajne primjedbe i na ugovore koje im Ekopak nudi na potpis, a posebice na kaznene odredbe koje su predviđene tim ugovorom, kao i ne mogućnost pregovaranja oko uvjeta ugovora, jer se on nudi po principu: uzmi ili ostavi.

Nakon sastanka, predstavnici Ekopaka su obišli tvrtku Ladanušić čistoća u društvu domaćina Ivana Šarića i tajnika Udruge Stjepana Bage.

Foto OVDJE

sb/ugp