FIPA: Agencija kao “agencija”; puno zaposlenih, malo rezultata!

0
120

Kako je postojanje većine agencija, ili direkcija na državnoj, entitetskoj, ili županijskoj razini u vrijeme kad svi pričaju o uštedama, čisto bacanja novca, zorno svjedoči postojanje i rad Agencije za privlačenje stranih investicija BiH (FIPA).

Skupi poslovni prostori

Iako su prošle, za razliku od ranijih godina, ispoštovali neke od danih preporuka Ureda za reviziju, neobjašnjivo je da ova agencija godišnje potroši više od 1,4 milijuna maraka, a da se rezultati njezina rada ne vide na terenu. U ovoj agenciji trenutačno radi čak 29 djelatnika koji samo na plaće i ostale izdatke-poreze potroše više od 830 tisuća maraka. Za poslovni prostor koji Agencija za unaprjeđenje stranih investicija BiH ima u središtu Sarajeva i koji se prostire na više od 400 četvornih metara, mjesečno se iz proračuna izdvaja 14.703 marke. Poslovni prostori podružnica spomenute agencije u Mostaru i Banjoj Luci plaćaju se 1404 i 1950 maraka. Sudeći po odnosu državne vlasti prema ovoj agenciji koju su utemeljili, uopće ne odaje dojam da im je stalo do privlačenja stranih investicija. To se vidi iz priloga u kojem Agencija za privlačenje stranih investicija u 2013. traži iz proračuna iznos od 3,48 milijuna maraka.

Investicije samo na papiru

U obrazloženju Uprave FIPA-e, koji je poslan Vijeću ministara BiH, stoji kako bi se od spomenutog iznosa oko dva milijuna maraka potrošilo na potporu stranim investitorima. Traženi novac nije im odobren već je agenciji dan onaj iznos kojim može podmiriti svoje postojanje. Ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dr. Muris Čičić izjavio je “kako zakoni u BiH nisu loši, dosta su povoljni za strane investitore, ali se domaća vlast ne bavi privlačenjem stranih investitora, što nije dobro”. Osvrnuo se i na postojanje Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), ali, kaže Čičić, ova agencija se ne bavi aktivnim privlačenjem investicija niti je on u posljednje vrijeme čuo da ona nešto radi.

VLBiH/ugp