Otvoren 18. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

0
132

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, otvorio je danas 18. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru.

U sklopu sajamskih dana, do 18. travnja, predstavit će se 700 izlagača i dvadesetak država svijeta. Bit će organizirane tradicionalne manifestacije: sajam turizma, sajam vina i vinogradarske opreme, sajam knjige, sajam informacijeke tehnologije i prvi puta sajam drvne industrije.

Zemlja partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma je Taiwan, dalekoistočna, ali gospodarki dobro razvijena zemlja koja je osma po konkurentnosti u svijetu sa snažnom trgovinom i različitim investicijskim i informacijsko tehnološkim mogućnostima.

Na sajmu 18 tvrtki s Tajvana

Tao Wen-Lung, predstavnik Tajvana, pozvao je gospodarstvenike iz naše zemlje da traže partnere u Taiwanu jer je, kako je rekao, globalizacija nepovratni trend.

Iako je bilateralna trgovina između Taiwana i BiH impresivno rasla naša trgovina s Balkanom u cijelini ima još puno prostora za rast, kazao je Tao Wen-Lung, ističući kako  glavnnina trgovine s BiH uključuje trgovinu metalom, elektroničkim proizvodima, tekstilom, te proizvodima od drveta.

Ove godine čak 18 Taiwanskih trvtki sudjeluju na Mostarskom sajmu u usporedbi sa samo sedam tvrtki od prije tri godine.

Nakon govora predsjedatelja Ivanića koji je sajam proglasio otvorenim, visoka izaslanstva su obišla sajamski izložbeni prostor, nakon čega su posjetili Paviljon 2 i nazočili otvorenju podsajamske manifestacije Sajam drvne industrije, koji će otvorenim proglasiti zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

HMS/ugp