UGP: Održan susret gospodarstvenika i studenata građevine

0
179

Ranije najavljeni susret studenata građevine iz Posušja i članova Granskog povjerenstva za graditeljstvo (GP) Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP) održan je u srijedu 24. srpnja 2013. s početkom u 10:00 sati. Susret je počeo okupljanjem ispred župne crkve u Posušju te međusobnim upoznavanjem i predstavljanjem kako studenata tako i članova GP i njihovih tvrtki. UGP je predstavio predsjednik Upravnog odbora Marinko Šego koji je ujedno i član GP i vlasnik tvrtke „Spin“ d.o.o.

Radni dio susreta započeo je predstavljanjem radova na novoj i staroj crkvi pri čemu je posebnu pozornost izazvala rekonstrukcija stare crkve na kojoj radove izvodi „Kror“ d.o.o. Radove su predstavili fra Milan Lončar i Veljko Đerek.  

Do tvornice kablova „Miviko“ d.o.o. odvezli su se minibusom „Posušjebus“d.o.o. gdje ih je primio vlasnik Damir Vican te ih upoznao s tehnologijom i procesom proizvodnje u tvornici, posebice naglasivši, da su glavninu radova na izgradnji tvornice izvršile članice UGP-a „KTM-Brina“ d.o.o., „Spin“ d.o.o. i „Kror“ d.o.o.

Radni dio susreta nastavljen je obilaskom poslovne zone „Osrdak“ u kojoj se nalaze, do sada, objekti članova UGP-a „Meggle“ d.o.o. i „Kror“ d.o.o. Za sve studente bilo je veliko pozitivno iznenađenje saznanje da je objekt koji se nalazi s južne strane, nedaleko od poslovne zone, tvornica armaturnih mreža „FeMis“ d.o.o., jer nisu znali da se u Posušju nalazi i takva jedna važna tvornica.

Zoran Lončar vlasnik tvrtke „ZOLO“ d.o.o. je upoznao studente sa novom tehnologijom izrade vanjskih i unutarnjih žbuka, kroz radove koje izvodi njegova tvrtka na objektu Željka Vicana.

Na proputovanju za Čitluk i Vinjane, studenti su posjetili sjedište tvrtke „Kror“ d.o.o. i gradilište stambeno-poslovne zgrade u Posušju na kojoj radove izvodi „Kror“, kao i na poslovnoj zgradi „Vokel“ d.o.o. u Vinjanima, a o tim radovima, koji su trenutno jedni od najvećih radova u regiji, govorio je vlasnik izvođača radova Branimir Oreč. Studenti su upoznati i sa radovima na skladištu  kojeg za potrebe Vokela  gradi „KTM-Brina“.

Stipan Mrvelj vlasnik tvrtke „Mrvelji“ d.o.o. upoznao je studente sa tehnologijom i procesom vađenja kamena u prvom privatnom legalnom kamenolomu u BiH kojega je on vlasnik. Nakon kamenoloma predstavio im je tehnologiju i proces drobljenja i mljevenja kamena nedaleko od kamenoloma u separaciji u kojoj se proizvode kameni agregati različite granulacije.

U poslovnoj zoni „Vlake“ smještena je tvrtka „KTM-Brina“ d.o.o. u sklopu koje je i asfaltna baza, a s tehnologijom i procesom proizvodnje asfalta studente je upoznao vlasnik Tomislav Marić, kao i sa tehnologijom i procesom izrade armirano betonskim konstrukcija koje se također proizvode u krugu tvrtke, a nakon toga upoznao ih je sa kamenolomom koji je također u sastavu „KTM-Brina“.

Drugi dio susreta nastavljen je kod Tome Mihalja u Bosiljni uz izvrsne specijalitete ispod peke, pršut, sir i uštipke te ugodno ohlađeno piće. Druženju su se priključili i još neki gosti, a među njima Općinski načelnik Branko Bago i predsjednik OV Ivan Lončar, sa kojima su studenti vodili vrlo ozbiljne razgovore, a posebice oko načina stipendiranja studenata od strane općine.

Na kraju jednodnevnog susreta, koji je završio na obostranu korist i zadovoljstvo, studenti su se zahvalili gospodarstvenicima na trudu u nastojanju da prenesu svoje znanje i iskustvo  na njih, buduće inženjere,  kao i na ugodnom druženju i dobroj i opuštenoj atmosferi, za koju se pobrinuo Tomislav Marić-Tomo izvodeći popularne pjesme iz svog poznatog repertoara, potpomognut Stipanom Mrveljom i tehnikom iz prtljažnika Mercedesa, bez koje nigdje ne ide.

Popis studenata OVDJE

FOTO:

FOTO:

sb/ugp