Posušje: Gospodarstvenici kod Općinskog načelnika Bage

0
145

U srijedu, 22. 4. 2015. godine, Općinski načelnik Branko Bago sa suradnicima, primio je na ranije najavljeni sastanak članove Upravnog odbora Udruge gospodarstvenika Posušje, prevođene predsjednikom Udruge Veljkom Lončarom. Na sastanku je bio i ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar.

Razgovaralo se o više tema od općeg značaja za općinu Posušje.

Privatizacija državnih poduzeća u Posušju  provedena je vrlo loše. Dva ugovora o privatizaciji su sudskim odlukama poništena, a za nekoliko poduzeća nije postupak niti pokrenut. Općina će u vrlo kratkom roku preispitati mogućnosti preuzimanja preostalih nekretnina u TIP-u (Svjetloplast) i Tvornici Alata, a time i svih prava i obveza koji proizlaze iz toga. Ako se općina ne odluči za takav potez, uputiti će se zahtjev Vladi ŽZH da pokrene stečaj u tim poduzećima i da se od prihoda koji se dobije prodajom  imovine tih poduzeća namire obveze prema vjerovnicima.

Javni natječaji za prodaju „Vinjanskog doma“ kao i još nekih objekata u vlasništvu općine će biti raspisani uskoro. Osnovni problem kod većine objekata je što isti nisu valjano uknjiženi u vlasništvo općine.

Problem zemljišnih knjiga za općinu Posušje napokon se počeo rješavati tako što je sud angažirao tri djelatnika na unosu podatka u zemljišne knjige.

Granični prijelaz Osoje nije još uvijek u funkciji odvijanja i robnog prometa te će se, ponovno, uputiti zahtjev prema nadležnim institucijama na razini države da se ovaj prijelaz osposobi i za tu vrstu usluge.

Općina će pružiti maksimalnu podršku potencijalnim obrtnicima za uslugu taksi prijevoza na razini općini te se i ovim putem pozivaju svi zainteresirani da se jave u Službu za gospodarstvo.

Projekti pročistača vode na vodospremi i mini hidroelktrane su završeni i uskoro se mogu očekivati konkretni potezi na pronalaženju načina izgradnje tih objekata.

U općini je veliki broj izgrađenih objekta bez valjane dokumentacije. U interesu je i vlasnika i Općine da se oni legaliziraju pa će se uskoro pokrenuti postupak legalizacije istih.

Razgovori po svim temama sastanka su protekli uz međusobno uvažavanje i razmjenu mišljenja i prijedloga, a sve u cilju stvaranja povoljnijih uvjeta za življenje svih stanovnika općine Posušje. Ovakvi sastanci su potrebni i korisni pa će se ubuduće organizirati i češće, zaključak je svih nazočnih.

FOTO

ugp