Intervju: Član UGP-a Ante Jukić – kandidat za Hrvatski sabor

0
207

 Tvrtka ˝Atelier Jukić˝d.o.o. poznata je u čitavoj Hercegovini, a čovjek koji stoji iza ovog brenda je Ante Jukić, kandidat na listi Domoljubne koalicije kojeg možete zaokružiti pod brojem 6. Ante Jukić je poznati poduzetnik, oženjen je i otac šestero djece. Živi i radi u Posušju, a kao član HSS-a dva puta je izabran za vijećnika u Općinskom vijeću u Posušju.

Godinama su Hrvati iz BiH “slušali” svoje predstavnike u Saboru Hrvatske, ali su ih rijetko puta čuli.

Ante Jukić odlučio je to promijeniti, a mi donosimo intervju s njim.

Gospodine Jukić kandidat ste na listi Domoljubne koalicije. Hrvati u BiH se pitaju što im znači birati predstavnike u Saboru Hrvatske ako se neće za njih zalagati. Čast izuzecima, ali do sada nije bilo prevelikog zalaganja. Ako uđete u Sabor, kako mislite promijeniti dosadašnju praksu?

Samim pitanjem vi dajete i odgovor na isto. Naime, žalosno je imati izabrane predstavnike u hrvatskom saboru koji u četiri godine mandata ne postave niti jedno zastupničko pitanje , koji nemaju niti jedne inicijative , koji se niti jednom ne jave za riječ po bilo kojoj osnovi i nemaju svoj stav po bilo kojem pitanju. Izabrati osobu na četverogodišnji mandat ili dati nekome ovlasti da vas zastupa četiri godine a da to ne opravda svojim radom, zaslužuje svaku osudu. Takav bivši ˝zastupnik˝ zaslužuje da ga se pribije na ˝stup srama˝ a ne kako kod nas često biva te osobe za svoj nerad bivaju nagrađene pozicijama u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti ili pak dobro zbrinuti u javnim poduzećima. Siguran sam da svoje djelovanje u hrvatskom saboru ne mislim svesti na puko statiranje. Moj životni moto jesu rad, red i disciplina , moje karakteristike jesu pouzdanost , nesebičnost, upornost, iskrenost a nad svime jeste rad i samo rad. Upornim radom i u suradnji sa kolegama koji budu izabrani u novi saziv hrvatskog sabora , te u prvom redu mojom sestrinskom strankom HSS Hrvatske i gosp. Brankom Hrgom biti ću u prilici kreirati, predlagati, lobirati za interese hrvatskog čovjeka ma gdje on bio.

Domoljubna koalicija predstavila je “5 + Hrvatska” program. Kao dio Domoljubne koalicije i Hrvat iz BiH vaš fokus mora biti upravo na hrvatskom narodu u BiH. Pa kakav program Ante Jukić priprema kada je u pitanju borba za prava Hrvata u BiH?

Domoljubna koalicija u ovu izbornu utrku ušla je sa programom ˝5 + Hrvatska˝ ili sažeto rečeno : Gospodarski rast , održivi razvoj i zapošljavanje. U mom izbornom programu koji je izradio HSS BiH te sukreirao HSS RH, poseban naglasak je na A) očuvanju obitelji, kroz zaštitu života od začeća do smrti , B) očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda u BiH kroz široku lepezu zakonskih propisa, odluka i projekata u gospodarstvu povezivanjem hrvatskih poduzeća sa poduzećima Hrvata iz BiH , C) očuvanju ravnopravnog položaja Hrvata u BiH kroz korekcije postojećih zakona , međudržavnih ugovora i inzistiranju na provedbi već sklopljenih a nikad ne realiziranih ili u najmanjoj mjeri poštivanih dogovora kao što je između ostalih i Dejtonski sporazum.

Realno, koliko vi kroz Hrvatski sabor možete pomoći Hrvatima u BiH?

Vjerujte mi , da HSS BiH kao i HSS RH ne misli da ˝može˝ onda ne bi niti bio sudionikom izbornih procesa kao niti dijelom ˝Domoljubne koalicije˝. Zajedničkim snagama sa koalicijskim partnerima , siguran sam da ćemo u velikoj mjeri utjecati na život Hrvata u BiH. Izmjenama izbornog zakona kroz povećanje broja zastupnika u hrvatskom saboru, olakšavanjem sustava glasovanja i omogućavanje istoga svakom pojedincu , izjednačavanjem prava branitelja s jedne i druge strane granice, snažnim lobiranjem kroz institucije RH kao i EU-a prema institucijama u BiH utjecat ćemo na živote svakog pojedinca i nadam se olakšati život mom napaćenom narodu. Kad budem izabran u hrvatski sabor moja prva inicijativa bit će upućena budućem premijeru RH gosp. Karamarku a odnosit će se na osnivanje ˝ministarstva iseljeništva˝ u novoj hrvatskoj vladi. Osnivanjem ˝ministarstva iseljeništva˝poslali bismo jasnu poruku Hrvatima diljem cijeloga svijeta kako napokon mislimo u punoj mjeri dati priliku hrvatskom iseljeništvu da svojim doprinosom pomogne u stvaranju i razvoju Hrvatske države kao i svakom osobnom probitku hrvatskog čovjeka ili društva u cjelini.

Oženjeni ste, otac šestero djece, i šesti ste na listi Domoljubne koalicije za ulazak u Hrvatski sabor. Slučajnost ili je to neki znak?

Da , oženjen sam i ponosni otac šestero djece ( tri sina i tri kćeri) . Pazite , i meni je u početku bilo interesantno da se te dvije brojke poklapaju. Kako mi reče fra Ilija iz župe Podmilačje u Jajcu ˝Ante počeo si redati te šestice , do koliko misliš ići?˝ Ne mislim , rekoh mu dalje niti jednu više. Radi se zanimljivoj usporedbi koju su moje kolege primjetile i koriste ju u promociji ovih izbora. Lako je upamtiti ; broj 6 sa 6 djece , Nemojte misliti da to znači da će isti broj djece ostati i za eventaulne nove izbore a i tko zna koji ću tada biti redni broj na listi.

Jedini ste kandidat Domoljubne koalicije na listi za XI izbornu jedinicu koji nije član HDZ-a, u principu da nema Vas ovo bi bila jednostranačka lista, kakvi su odnosi HSS-a iz Republike Hrvatske i HSS BiH, primjetili smo kako ste dobili potporu i od zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir ?

Dobro ste primjetili da sam jedini član liste za XI izbornu jedinicu koji nije član HDZ-a. Ja sam član HSS BiH a u suradnji sa HSS RH došao sam u priliku biti dionikom domoljubne koalicije. Na jednom od skupova upriličenih u kampanji izrazio sam žaljenje zbog takvog odnosa unutar liste koja bi trebala biti ˝zajednička˝ ,a na kraju od zajedništva spade knjiga na jedno slovo tj. Mene kao HSS-ovog kandidata među 13 (zanimljiv broj) HDZ-ovaca.

HSS BiH svoj odnos sa HSS RH gradi na partnerskoj razini . Nekoliko puta sam u prethodnim odgovorima naglasio to partnertsvo i suradnju. Hvala Bogu da se u HSS BIH kao i u HSS RH našla kritična većina koja ima vrlo slične ako ne iste poglede na život u cjelini a samim time i na političku artikulaciju svojih nastojanja. Potpora gospođe Marijane Petir u vidu obraćanja kroz video uradak mene osobno čini ponosnim. Njen dosadašnji rad na općem dobru, njena nastojanja u očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, vjere i obitelji je prepoznat kroz povjerenje koje je dobila na izborima za Europski parlament. Siguran sam da će moja suradnja sa gospođom Petir ,kroz EU parlament, kao i gospodinom Brankom Hrgom , kroz buduću poziciju HSS RH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Republike Hrvatske donijet će veliku korist svima onima koji se osjećaju izdani, obespravljeni, onemogućeni da žive život dostojan čovjeka.

Marijana Petir- podrška

Idu li Hrvati, općenito, u dobrom smjeru kada su u pitanju ljubav prema domovini, obitelji, vjeri?

Ovo pitanje me podsjeća na ono kada sveti Petar bježi iz Rima pri progonu kršćana , sretne Gospodina i reče mu : Quo vadis, Domine ? a Gospodinu mu odgovori:˝ eo Romam iterum crucifigi˝. Imam osjećaj da hrvatski čovjek često puta ima pristup kakav je imao sveti Petar. Pokušati pobjeći od progona bilo koje vrste a sa druge strane , neizmjerno se divim istom tom narodu koji tisućljećima podnosi razne vrste progona i opstaje . U današnje vrijeme na poseban način izraženi su ti progoni kroz monstruozno i sustavno zatiranje svega onoga što jedan narod čini posebnim. Nacionalno, domoljubno , patriotsko se danas naziva ˝Nacionalizam˝ , ˝Fašizam˝, ˝Zaostalost˝, ˝Nerazvijenost˝. Ako danas niste pobornik Gay Pride-a npr. Prozivat će vas Homofobom (kao što su prozivali Marijanu Petir). Interesantno je vidjeti popis pučanstva u Republici Hrvatskoj i znati da se 90 % i više Hrvata izjašnjava pripadnikom Katoličke vjeroispovijesti a sa druge strane izabrati Predsjednika koji je deklarirani agnostik ili premijera koji je ateist , mene osobno zbunjuje. Izjašnjavati se Hrvatom ˝Katolikom˝ a činiti ubojstva nerođene djece je totalni apsurd !!! Izjašnjavati se domoljubom a ne biti spreman pozdraviti na stari hrvatski način ˝Za dom spremni˝ i time pokazati svoje bivstvovanje za mene je ˝Kukavičluk˝. Sve pobrojano znak je da je hrvatskom narodu potrebna najprije Reevangelizacija ili duhovna obnova koja je temelj svih promjena u društvu a tek onda Reindustrijalizacija i sl. Duh , duša i tijelo su nerazdvojne sastavnice čovjekovog bića i ako sve troje ne razvijamo, njegujemo i unaprijeđujemo istim intenzitetom, vrlo brzo će to biće negdje ˝Puknuti˝. Ne možemo nedostatak goriva u vozilu nadomjestiti mjenjajući gume , kao niti nedostatak vjere učeći engleski jezik ! Tek kada shvatimo da svaka utrka kreće ˝prvim korakom˝ tada ćemo imati zdravog hrvatskog čovjeka i hrvatsko društvo.

Hoće li privatni biznis patiti ako vi budete morali, zbog interesa Hrvata iz BiH, ići na rad u glavni grad svih Hrvata – Zagreb?

To je pitanje koje mi u zadnje vrijeme često postavljaju prijatelji i poslovni partneri. Poduzeće, kojem sam vlasnik, u dobroj mjeri je organizacijski posloženo tako da ne vidim neke posebne bojazni. Nasljednika pripremam već 7-8 godina i mislim da sada pokazuje vrline i sposobnosti dostojne da mene osobno zamjeni na poziciji koju sam do sada imao. Dakako da će biti potrebno vrijeme prilagodbe ali isto tako vjerujem da će biti sve u redu, dapače mislim da će biti i bolje.

Vjerujete li da Tomislav Karamarko može postati premijer Hrvatske i kakvim ga smatrate?

U kampanji sam konstantno govorio da ˝Čvrsto vjerujem˝ kako će gospodin Tomislav Karamarko biti novi hrvatski premijer , to vjerujem i sada. Argumenti za ovo moje uvjerenje jesu u desetinama i stotinama činjenica kao i pokazatelja kroz prošlost i sadašnjost vladavine trenutne hrvatske vlade pri čemu prvenstveno mislim na ˝Odnarođenost˝ Milanovićeve vlade. ˝Crvena vlada˝ kao da namjerno želi zatrti sve što je hrvatsko , domoljubno , nacionalno . Sve ono pogrešno što su činili protekle četiri godine, sve sukobe koje su isprovocirali sa braniteljima , crkvom, sa hrvatskim narodom a u zadnje vrijeme sa svim državama u okruženju , europskom obitelji siguran sam da ne može donijeti rezultat na izborima koji će njih zadovoljiti. Ova i ovakva vlada odlazi u ˝Ropotarnicu povijesti˝ kao najgora vlada od osamostaljenja Republike Hrvatske. Taj pečat gospodin Milanović i njegovi sudrugovi će nositi dugi niz godina koje su pred nama. Gospodina Karamarka sam upoznao tijekom kampanje tako da o njemu mogu govoriti na temelju njegova prethodnog rada i onoga što je napravio u konsolidaciji HDZ RH . Ako se gospodin Karamarko prihvatio uloge predsjednika HDZ RH u najtežim vremenima za tu stranka pa istu i doveo u situaciju da će nakon ovih izbora biti premijerom Republike Hrvatske onda je to dovoljno jasan znak da je on osoba koja zna što hoće , radi i želi pa prema tome vjerujem da će nastaviti raditi istim ili još većim tempom za opću dobrobit kao i dobrobit svakog hrvatskog čovjeka . U HSS-u BiH kao i HSS-u RH imat će stabilne partnere u izgradnji i konsolidaciji države Hrvatske , stabilne partnere u izgradnji porušenih mostova sa iseljeništvom sve do onog trenutka dok bude na liniji obrane ˝hrvatstva˝, domoljublja, čovječnosti i čovjeka seljaka.

Što obitelj kaže o mogućnosti da postanete glas hrvatskog naroda iz BiH u matičnoj domovini?

Vjerujte mi da ja ne bih bio kandidatom za izbore da nemam 100% podršku najprije svoje obitelji a onda prijatelja , HSS BiH kao i HSS RH . Moja draga žena , djeca , majka , četiri brata i sestra kao i sva ostala rodbina su nevjerojatno ponosni činjenicom da ću biti zastupnikom u hrvatskom saboru. Da biste shvatili što znači biti ponosan na tu činjenicu morali biste živjeti van matične domovine Hrvatske. Kako se voli i doživljava Republika Hrvatska mi Hrvati van domovine smo pokazali od prvog dana Domovinskog rata , stajući na branik domovine , ostavljajući svoje živote na prvim linijama bojišnica diljem ˝Lijepe naše˝. Mogućnost koja mi se pružila , da budem glasom hrvatskog naroda iz BiH čini me iznimno ponosnim a sa druge strane od mene traži jedan potpuno novi vid odgovornosti , breme koje ću vjerujem znati i moći nositi.

Ante Jukiću, kandidatu pod brojem šest na listi Domoljubne koalicije koja je vaša poruka Hrvatima u BiH pred izbore 7. i 8. studenog?

Moja poruka Hrvatima u BiH bi mogla biti svedena u citat iz Matejeva evanđelja poglavlje 7:

˝Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.˝

Na ovo bih mogao dodati ljudskim rječnikom rečeno : ˝Na listi broj 3 zaokružite broj 6 – Antu Jukića i dobit ćete svoga zastupnika u hrvatskom saboru a ne njihovoga , kao do sada. !!!

posusje-online.com/ugp