Udruga gospodarstvenika i Vijeće mladih: Praktičnom nastavom do stručnih zaposlenika

0
145

U uredu Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), u ponedjeljak, 4. 4. 2016., održan je radni sastanak predstavnika UGP-a i Vijeća mladih općine Posušje. Na sastanku su ispred UGP-a bili predsjednik Ivan Pavković, dopredsjednik Pero Lončar, predsjednik UO Ivan Šarić i tajnik Stjepan Bago, a ispred Vijeća mladih predsjednik Mate Lončar i članovi Vijeća Elena Penava i Jure Begić.

Problem neusklađenosti sustava obrazovanja i tržišta rada, kao i programi obrazovanja te provedba praktične nastave učenika i studenata, a posebice učenika u strukovnim školama, je nešto što se mora hitno mijenjati. Programi obrazovanja moraju sadržavati više praktične nastave s ciljem stjecanja praktičnih znanja i vještina s kojima će se učenici i studenti nakon završetka školovanja moći odmah uključiti u proces rada, zaključak je sudionika sastanka.

Predstavnike mladih je posebice interesiralo: koje su to osobne, stručne i društvene osobine koje potencijalni kandidati trebaju imati da bi dobili posao te kako zadržati i motivirati zaposlenike, posebice mlade i struče osobe da ne odlaze u inozemstvo.

Poduzetnost, komunikativnost, interes za stalnim usavršavanjem i usvajanjem novih znanja i vještina, pored temeljenog stručnog znanja i vještina su osobine koje poslodavac najviše cijeni kod svojih zaposlenika pa tako i kod potencijalnih kandidata za posao, istaknuli su gospodarstvenici.

S obzirom na uvjete i poslovno okruženje u kojima posluju naši gospodarstvenici, teško ćemo zadržati mlade i struče ljude da ne odlaze u inozemstvo, posebice u sektoru graditeljstva. Već sada se osjeti nedostatak zidara, tesara i nekih zanimanja metalske struke i ako se ovako nastavi, dogodit će nam se paradoks. S jedne strane, imat ćemo sve više nezaposlenih sa strukama koje tržište ne treba, a s druge, nedostajat će nam stručnih ljudi koji odlaze vani, a sustav obrazovanja ne „izbacuje“ nove, zaključak je gospodarstvenika.

Na kraju sastanka predsjednik Vijeća mladih Mate Lončar ukratko je upoznao gospodarstvenike o projektima Vijeća, koje planiraju realizirati u narednom periodu, kao i s problemima na koje nailaze u svom radu, a tu je prije svih, nepostojanje adekvatnog prostora s obzirom na aktivnosti koje se provode i konstantno povećanje broja članova.

FOTO

ugp