Posušje: Gospodarstvenici povećali prihod za 13 posto i broj zaposlenih za 6 posto

0
184

U utorak, 12. srpnja 2016. godine, održana je 8. Skupština Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP).

Skupštinom, na kojoj je nazočio 31 redoviti i 3 počasna člana,  predsjedalo je radno predsjedništvo u kojem su bili: predsjednik Udruge Ivan Pavković, dopredsjednik Pero Lončar, predsjednik UO Ivan Šarić i predsjednik NO Damir Lončar.

Na skupštini su kao gosti bili i Općinski načelnik Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar, predsjednik Vijeća mladih FBiH Mate Lončar te predstavnici Wiener osiguranja Davor Ćorić i Ognjen Aleksić.

Skupština je organizirana kao redovita i izvještajna pa su i usvojena Izvješća o radu Upravnog i Nadzornog odbora, Financijsko izvješće te Izvješće o radu Udruge za period od svibnja 2015. do lipnja 2016. godine.

Članovi UGP-a su i pored otežanih uvjeta poslovanja i nestabilne političke situacije koja vlada u BiH, u protekloj 2015. godini, postigli dobre poslovne rezultate. Prihod članova i vlasnički povezanih tvrtki veći  je za  13,1 posto u odnosu na 2014. godinu i iznosi 660 miliona maraka, što je 85 posto prihoda  svih gospodarskim društava u Posušju. Prihod od izvoza iznosio je 128,5 miliona i veći je za 43,5 posto u odnosu na 2014. godinu.

Posebice valja istaknuti da su članovi UGP-a, tijekom 2015. godine, povećali broj zaposlenih za novih 98 zaposlenika. Ukupan broj zaposlenih na kraju 2015. godine veći je za 5,9 posto nego na kraju 2014., i iznosio je 1.750 zaposlenika, što je 63 posto  zaposlenih u svim gospodarskim društvima u Posušju.

U Udruzi gospodarstvenika Posušje su 44 člana, a s vlasnički povezanim tvrtkama ukupno ih je 56.

Na skupštini se govorilo i o potrebi izjednačavanja cijene građevinskog zemljišta u poslovnim zonama i van poslovnih zona, o Zakonu o porezu na dobit, temeljem kojeg su ukinuti poticaji za izvoznike i mogućnostima izdvajanja dijela poreza na dobit za poticanje izvoznika, liberalizaciji tržišta električne energije, potrebi usklađivanja Ugovora o radu s novim Zakonom o radu kao i o Zakonu o denacionalizaciji.

Usvajanjem novog Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, Vlada FBiH je dodatno opteretila cijenu rada što je u suprotnosti s Reformskom agendom i najavljenim smanjenjem cijene rada kroz smanjenje doprinosa na plaće. Naime, bilo je najavljeno smanjenje doprinosa pa nakon toga smanjenje porezne osnovice za topli obrok i regres. Nažalost, ovo prvo nije urađeno pa će na ovaj način gospodarstvo biti dodatno opterećeno kroz ukupnu cijenu rada.

Nakon završetka službenog dijela skupštine, predstavnici Wiener osiguranja su predstavili svoju tvrtku i upoznali nazočne gospodarstvenike s mogućnostima  suradnje na poslovima osiguranja imovine i osoba.

FOTO

ugp