Weltplast planira zaposliti novih 110 zaposlenika i povećati proizvodnju za 2,3 puta !

0
196

Jučer je u sjedištu Weltplasta održana prezentacija razvojnih planova tvrtke do 2023. godine. Prezentaciju je izložio direktor i vlasnik Weltplasta Franjo Širić u nazočnosti kolega iz Udruge gospodarstvenika Posušje, predsjednika Ivana Pavkovića i predsjednika UO Ivana Šarića, Općinskog načelnika Branka Bage, ministra gospodarstva ŽZH Daria Sesara, predsjednika OV općine Posušje Ivana Lončara, glavnog projektanta novih objekata Damira Lončara, projektanta elektro struke Drage Bage, savjetnika Općinskog načelnika Tihomira Čuture te izvršnih direktora Weltplasta  Petra i Mladena Širića i Marijane Širić-Sabljo.

Weltplast je utemeljen prije 33 godine. U vlasništvu je Franje Širića, a tvrtkom upravlja njegova obitelj s njim kao glavnim direktorom. Proizvodnja je organizirana kroz tri pogona: pogon polietilenske ambalaže, pogon cijevi i pogon reciklaže. U posljednjih 6 godina Weltplast je povećao proizvodnju za 100 posto i danas proizvedi oko 10.000 tona gotovih proizvoda od čega u pogonu cijevi 4.000 tona, a u pogonu fleksibilne ambalaže 6.000 tona. Posebice je važno istaknuti da Weltplast reciklira 4.000 tona otpadne folije od koje dobiva granulat koji koristi u daljnjoj proizvodnji gotovih proizvoda.

Ukupni prihodi Weltplasta u 2015. godini iznosili su 21 milijun eura, od čega u Posušju 16 milijuna, a u Republici Hrvatskoj 5 milijuna eura.

Weltplast 69 posto svojih proizvoda izvozi u 15 država Europe od čega 63 posto u  11 država Europske unije.

Do 2013. godine Weltplast planira proizvoditi oko 23.000 tona gotovih proizvoda od čega u pogonu cijevi 6.000 tona, a u pogonu fleksibilne ambalaže 17.000 tona. Reciklažu planira povećati na 11.000 tona.

Weltplast zapošljava 132 zaposlenika, od kojih 113 radi u Posušju, a 19 u Weltplastu u Republici Hrvatskoj. Do 2023. planira povećati broj zaposlenih u Posušju za 95, a u RH za 15 zaposlenika, što je ukupno 242 zaposlenika.

Da bi ostvario sve ove planove, pored nove organizacije poslovanja, koju će uraditi zajedno sa specijaliziranim tvrtkama i institucijama za te poslove, Weltplast planira izgraditi i nove proizvodne pogone kao i novu Upravnu zgradu s restoranom, kao i znatno proširenje vanjskog otvorenog skladišnog i manipulativnog prostora.

U planu je rušenje  određenog dijela objekata i izgradnja novih ukupne površine 11.870 m2. Nakon ovih građevinskih radova ukupna površina zatvorenog prostora (proizvodnih hala) cijelog kompleksa Weltplasta bit će 18.170 m2.

Nakon prezentacije planova razvitka, obitelj Širić je povela goste u razgledanje proizvodnih pogona koji rade svaki dan u tri smjene. Najveću pozornost gostiju izazvao je novi stroj vrijedan 1,5 milijuna eura. Stroj je potpuno automatiziran i radi tisak folije u 8 boja brzinom od 420 metara u minuti.

Nakon obilaska proizvodnih pogona gosti su bili izuzetno zadovoljni viđenim i uvjereni su da će se planovi obitelji Širić ispuniti onako kako su planirali i pokazali u prikazanoj prezentaciji.

Realizacija planova obitelji Širić doprinijet će značajnim sredstvima i proračunu općine Posušje, a zapošljavanje novih 95 zaposlenika u Posušju će značajno smanjiti broj nezaposlenih i odlazak mladih izvan Posušja, što je, svakako, za svaku pohvalu.

FOTO

ugp