UGP: Ivan Pavković i Pero Lončar na čelu Udruge i iduće dvije godine

U četvrtak,  7. prosinca 2017., u restoranu Staza u Parku prirode Blidinje, u nazočnosti od 45 članova i gostiju, održana je 11. Redovita skupština Udruge gospodarstvenika Posušje. Ovo je, ujedno, bila i 3. Izborna skupština na kojoj su izabarana sva tijela Udruge za iduće dvije godine.

Za predsjednika i dopredsjednika Udruge, izabrani su Ivan Pavković i Pero Lončar, koji su i protekle dvije godine obnašali ove dužnosti.

U upravni odbor izabrani su: Branimir Oreč, Damir Vican, Želimir Čamber, Ante Pavković, Oliver Begić, Stipan Mrvelj i Zoran Čutura. Predsjednik i dopredsjednik Udruge su po funkciji članovi Upranog odbora. Na svojoj prvoj sjednici novi Upravni odbor izabrat će svog predsjednika.

Isto tako, izabran je i Nadzorni odbor u koji su izabrani dosadašnji članovi: Damir Lončar, Veljko Lončar i Marinko Šego.

Nakon ponovnog izbora za predsjednika UGP-a, nazočnima se obratio Ivan Pavković, koji je između ostaloga rekao:

S velikim zadovoljstvom sam obnašao i obnašat ću ovu časnu dužnost predsjednika Udruge gospodarstvenika Posušje. Hvala vam što se me i drugi put zaredom izabrali za predsjednika i tako ukazali veliko priznanje meni osobno, a i grupaciji Šišović iz koje dolazim. Mišljenja sam da je Udruga opravdala postavljene ciljeve i očekivanja njenih utemeljitelja kao i svih onih koji su postali njeni članovi.

Članovi naše Udruge u posljednje četiri godine investirali su u nove objekte i opremu više od 30 milijuna maraka. Godišnje za izravne poreze, doprinose i naknade platimo više od 17 milijuna maraka. Većina naših članova je sponzor ili donator sportskih i kulturnih događanja u Posušju, a nekolicina njih je sama ili zajedno s još nekoliko članova donirala sredstva osnovnim i srednjih školama  u Posušju, za obnovu, kao i određenu opremu i materijal za izvođenje praktične nastave.

Međutim, sve ove investicije, nova radna mjesta, uredno plaćanje poreza i doprinosa, donacije i sponzorstva nisu dovoljna da se naši prijedlozi po pitanju stvaranja povoljnijih uvjeta za poslovanje i investiranje, barem, djelomice uvaže. Tijela javne uprave, na svim razinama, jednostavno ne uvažavaju prijedloge koji dolaze od onih koji stvaraju novu vrijednost, zapošljavaju ljude i pune proračune, a to su gospodarstvenici.

Svi sastanci, u proteklih šest godina, s tijelima javne uprave održani su na naše traženje i na našu inicijativu. Nažalost, termine za sastanke teško dobivamo i čekamo ih i po nekoliko mjeseci ili ih ne dobijemo nikako. Razgovarati moramo, jednostavno, vezani smo jedni na druge i ako želimo, a želimo, da nam u Posušju bude bolje i da zajednički stvaramo bolje uvjete za ostanak naših Posušana u Posušju, moramo razgovarati. Nisu bitna imena i tko je u kojoj političkoj stranci i tko obnaša određenu funkciju u određenom periodu, bitno je međusobno poštivati se i uvažavati se.

Svi naši prijedlozi, a ponekad i određene primjedbe, prema tijelima javne uprave, su u cilju boljeg sutra za sve nas, za naše Posušje i molio bih da se to tako i shvaća. Mi smo nepolitična Udruga i kao takvi ćemo i ostati, bez obzira na činjenicu da su i neki naši  članovi, članovi pojedinih političkih stranaka. Mi na svojim sastancima nikada nismo i nećemo raspravljati o političkim strankama i osobama koje obnašaju određene funkcije nego samo o tijelima javne uprave koje oni predstavljaju.

Naš odnos prema tijelima javne uprave je odnos prema instituciji, a ne prema osobi i  pojedincu koji obnašu u tom momentu određenu funkciju.

I na kraju, moram reći, da smo stekli dojam da dio javne uprave nikada nije prihvatio Udrugu gospodarstvenika Posušje, niti njezine projekte, kao partnera u društvenom životu, već, nažalost, možda i kao neku opasnost, iako Udruga nije imala, nema, niti će imati političkih ambicija. Međutim, to ne znači da nemamo pravo na vlastiti stav o društvenim pitanjima, pogotovo onima koja se tiču gospodarstva.

Nazočnima se obratio i dopredsjednik Pero Lončar koji je zahvalio na izboru i izrazio spremnost nastaviti s još većim angažmanom u budućem radu UGP-a.

Pod točkom raznom o suradnji s UGP-om i Muzeju u Kući oca mojega, govorio je i počasni član UGP-a fra Milan Lončar.

Posebice je pozdravljen i aplauzom ispraćen gost iz Subotice Branko Vaci – Bane, koji je bio glavni organizator i domaćin poslovno-turističkog putovanja članova UGP- u Suboticu u studenom ove godine.

O stanju na Našoj TV nazočne je upoznala Marija Landeka i direktorica Marija Živković.

Na kraju skupštine, predstavnici Central osiguranja predvođeni s Ivanom Soče predstavili su ovo osiguravajuće društvo, koje je bilo i sponzor domjenka nakon skupštine.

Nakon službenog dijela skupštine, druženje je nastavljeno uz eno-gastro specijalitete restorana Staza, koji su, kao i uvijek, bili vrhunski pripremljeni i posluženi od ljubaznog osoblja restorana.