Grafotisak dobio odobrenje za kućno carinjenje

0
346

„Grafotisak“ d.o.o. Grude je prva tvrtka u BiH koja je dobila odobrenje od strane Uprave za neizravno oporezivanje BiH za kućno/lokalno carinjenje pri uvozu roba. U nazočnosti velikog broja gospodarstvenika i drugih gostiju, na svečanosti koja je priređena u upravnoj zgradi Grafotiska u Grudama, dana 12. rujna 2013., ravnatelj UNO Miro Džakula i vlasnik Grafotiska Stipan Vranješ, potpisali su sporazum o kućnom carinjenju, nakon čega je domaćin poveo goste u razgledavanje proizvodnih pogona Grafotiska te domjenak u restoranu Otok.

Lokalno ili kućno carinjenje pri uvozu roba znači uštedu vremena i troškova gospodarstvenicima. U praktičnom smislu, kamioni prilikom ulaska u BiH ne zaustavljaju se u carinskim ispostavama, već izravno odlaze u krug poduzeća, gdje će se obavljati kompletan carinski postupak.

Mogućnost kućnog carinjenja pri izvozu postoji od druge polovice 2009. godine i UNO je do sada izdao 20-tak odobrenja za tvrtke, između kojih je i Grafotisak, koje kompletan postupak carinjenja pri izvozu mogu obaviti u krugu poduzeća.

Ove mogućnosti kućnog carinjenja, pri izvozu i uvozu roba, povoljna su prilika i za  gospodarstvenike članove UGP-a, koji ispunjavaju propisane kriterije te na tu temu planiramo organizirati edukativni seminar u narednom periodu i na taj način im pomoći da uđu u ovaj sustav carinjenja.

ugp