Osniva se Inženjerska komora Županije ZH

Zakon o prostornom uređenju i gradnji Županije ZH usvojen je prošle godine u srpnju, a njegova primjena započinje 01. travnja ove godine. Praktična primjena Zakona izazvat će probleme za sve one na koje se Zakon odnosi, jer niti jedan od  17 pravilnika koji bi trebali pobliže regulirati primjenu ovoga Zakona, nije doneseno, iako je rok za njihovo donošenje bio 90 dana od stupanja na snagu ovog Zakona.

Gransko povjerenstvo za graditeljstvo i planiranje (GPGP), Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), u srijedu 19. ožujka,  po drugi put  je raspravljalo o  Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, njegovim dobrim i lošim rješenjima s posebnim osvrtom na formiranje Inženjerske komore Županije ZH. Uz članove povjerenstva i koordinatora  Branimira Oreča, na sjednici su bili i gosti, kolege po struci, Branko Širić i Ivan Čutura te tajnik UGP-a.

Inženjerska komora ŽZH je propisana Zakonom i svi ovlašteni inženjeri koji se bave planiranjem, projektiranjem, izvođenjem, nadzorom i revidiranjem poslova o prostornom uređenju i gradnji, morat će biti njeni članovi. Zbog toga, kao i zbog unapređenja uvjeta za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog uređenja, projektiranja i izgradnje te promicanja i zaštite interesa profesije i pružanja profesionalne i stručne pomoći svojim članovima, formiran je inicijativni odbor za osnivanje komore. Inicijativni odbor, na kojem su bila i dva člana UGP-a, održao je prvu sjednicu na kojoj je usvojen  Nacrt Statuta  komore.

U slijedećih 10-tak dana organizirat će se sastanak na koji će biti pozvani svi potencijalni članovi komore iz Posušja i na njemu će biti izabrano 5 inženjera koji će predstavljati Posušje na osnivačkoj skupštini komore, zaključak je Granskog povjerenstva UGP-a

sb/ugp