UGP: Održana 4.(21.) sjednica UO

U četvrtak, 3. 4. 2014. godine, održana je 4.(21.) sjednica Upravnog odbora  Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP). Sjednicom je predsjedao predsjednik UO Marinko Šego, a na sjednici su bili svi članovi UO i tajnik UGP-a.

Usvojena je Odluka o visini članarine za 2014. godinu, kao i nacrti izvješća o radu UO, UGP-a i financijsko izvješće za 2013. godinu. Treća redovita skupština bi se trebala održati 9. svibnja, a konačnu odluku o terminu i dnevnom redu odredit će UO na slijedećoj sjednici koja bi trebala biti krajem travnja.

Inicijativa UGP-a za završetkom privatizacije u općini Posušje usmjerit će se prema Vladi Županije ZH i po tom pitanju zatražit će sastanak kod Predsjednika Vlade i predložiti pokretanje stečaja  u većini neprivatiziranih poduzeća, jer se, s obzirom na sadašnje stanje imovine tih poduzeća i problema u radu agencije za privatizaciju Županije ZH, privatizacija ne može niti uraditi, osim, možda, u Rudnicima boksita.

UGP je poduzimao određene aktivnosti i tražio (Zahtjev) od nadležnih institucija ukidanje nezakonite naplate terminala na graničnom prijelazu Gorica. Kako se ta nezakonita i diskriminirajuća  naplata vrši još uvijek, UGP će ispitati mogućnosti podizanja tužbe protiv odgovornih osoba i institucija koje su omogućile tu naplatu i po tom pitanju konzultirat će i angažirati  određene odvjetnike.

U cilju izjednačavanja uvjeta poslovanja proizvodnih tvrtki iz Federacije BiH i tvrtki iz Republike Srpske, UGP će preispitati mogućnosti pokretanja inicijative prema nadležnim ministarstvima u FBiH, da se propišu određeni poticaji za proizvodne izvozne tvrtke, slično kako je to urađeno u RS-u.

Uvjeti poslovanja se pogoršavaju u svim sektorima, nekonkurentne tvrtke i obrti se zatvaraju, ukupni broj zaposlenih u realnom sektoru je svakim danom manji i proračuni na svim razinama se slabije pune. U isto to vrijeme u državnom i javnom sektoru, na svim razinama vlasti, broj zaposlenih se poveća, iako se za isplatu obveza prema dosadašnjim zaposlenicima podižu krediti, a reforma javne uprave  se spominje samo kao floskula prije svakih izbora, zaključak je gospodarstvenika.

sb/ugp