Uspješno spušten rotor generatora 2 na hidroelektrani Rama

0
196

Hidroelektrana Rama puštena je u pogon davne 1968. godine i još uvijek je najveća hidroelektrana u sklopu EPHZZB. Godišnje proizvodi oko 650 GWh električne energije preko dva generatora snage po 80 MW. Jedan od njih je revitaliziran prošle godine, a revitalizacija drugoga je u tijeku i njegovo puštanje u probni pogon očekuje za oko mjesec dana. Snaga novih generatora je 90 MW. Nositelj ovih vrlo složenih i stručnih radova je hrvatska tvrtka Končar, a jedan od  izvođača je i član Udruge gospodarstvenika Posušje, SPIN d.o.o.

U utorak, 9. 9. 2014.,  završena je jedna vrlo složena operacija spuštanja 216 t teškog rotora u stator generatora i centriranje osovine rotora na turbinsko vratilo, koji se nalazi u strojarnici hidroelektrane smještene 670 m ispod površine zemlje, do koje se dolazi tunelom dugim  550 m. Dužina osovine rotora je 8,40 m, a ukupna masa generatora s pomoćnom opremom je preko 500 t. Kranom je vrlo uspješno i precizno rukovao voditelj radova ispred SPIN-a, Mario Šego,  ing.el., inače sin vlasnika tvrtke i predsjednika Upravnog odbora UGP-a, Marinka Šege, koji je vrlo pozorno nadgledao ove zahtjevne radove, koji su završili kako je i planirano, na vrijeme i bez i problema.

Tvrtka SPIN d.o.o. Posušje, je već dugo godina u ovim poslovima, kao kooperant i podizvođač radova za Končar iz Zagreba. Do sada su zajednički odradili više poslova, a među njima i montažu generatora na hidroelektrani Mostarsko Blato i Peć Mlini.

 

 

ugp