Posušje: Susret gospodarstvenika i gimnazijalaca

0
161

U organizaciji Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), a u suradnji s Gimnazijom fra Grge Martića Posušje, u Općinskoj vijećnici u Posušju održan je okrugli stol na temu: Poduzetništvo u sustavu obrazovanja, a u sklopu projekta razvoja poduzetničkog učenja, kojeg  je cilj poticanje poduzetničkog duha i poduzetničkog razmišljanja  kod nastavnika i učenika svih generacija te uvođenje poduzetništva u  programe obrazovnog sustava, na svim razinama.

Nakon uvodne prezentacije o stanju na tržištu rada i kratkog predstavljanja UGP-a i njegovih članova, od strane tajnika UGP-a, učenici su postavljali vrlo interesantna i dobro pripremljena pitanja. Njih je interesiralo s kakvim su  se poteškoćama susretali gospodarstvenici u počecima svoga djelovanja, a s kojima se susreću danas, kojih kadrova nedostaje, a kojih je višak, što sugeriraju mladima, koja zanimanja odabrati u svom školovanju te što poduzetnici posebice cijene kod zapošljavanja mladih.

Učenike je interesiralo i što gospodarstvenici misle o poslovnom okruženju koje vlada u Posušju, županiji i uopće u BiH te na koji način i u kojoj mjeri lokalna vlast podupire poslovanje posuških poduzetnika.

Svi nazočni gospodarstvenici, njih 11, su se uključili u diskusiju i uz odgovore na postavljenja pitanja, uputili su i određene preporuke i savjete učenicima, potičući ih da jednog dana i oni postanu poduzetnici.

Učenici su se interesirali i o projektima koji su u tijeku u Posušju, kao i o onima koji su u planu te o problemima pri realizaciji istih. Posebice ih je interesiralo: Što Općina Posušje planira kratkoročno, a što dugoročno po pitanju zapošljavanja mladih te koje pogodnosti nudi novim poduzetnicima. Odgovore na ova pitanja učenici su dobili od predstavnika općine, koji su također nazočili ovom Okruglom stolu.

Tajnik UGP-a, Stjepan Bago i profesorice Jasminka Petric i Josipa Kondža, kao koordinatorice projekta, će pripremiti posjete  učenika pojedinim tvrtkama članova UGP-a prema iskaznom interesu pojedinih učenika za određene vrste djelatnosti. Cilj tih posjeta je upoznavanje učenika sa konkretnim poslovima koji se odvijaju u tvrtkama, kako bi im se olakšala odluka o izboru njihovog budućeg zanimanja.

FOTO

ugp