Šišović: Najveći traktor u BiH na Farmi Tomislavgrad

0
396

Biti uspješan i konkurentan na tržištu, imati vrhunski i prepoznatljiv proizvod, stalno ulagati u novu najsuvremeniju opremu, pratiti nove tehnologije i iste primjenjivati u proizvodnji stočne hrane, mlijeka, mesa i mesnih prerađevina te stvarati povoljnije i humanije uvijete za rad zaposlenika, osnovna su pravila poslovanja tvrtki u vlasništvu obitelji Ante Pavkovića Šišovića.

U ponedjeljak, 16. prosinca, na Farmu Tomislavgrad, koja je u poslovnom sustavu „Šišović“, stigao je novi traktor marke John Deer iz serije 8R, kao prvi takav u BiH. U taj traktor ugrađena je najsuvremenija tehnološka oprema koja omogućuje rukovatelju traktora odlične ergonomske uvjete rada, poput udobnog sjedala, vrhunsku zaštitu od buke, klimatizaciju, izvrsnu preglednost i osvjetljenje, automatski mjenjač i motor snage od 300 KS. Traktor može odjednom raditi sa 8 plugova i uzorati do 3 ha zemlje za jedan sat.

Na Farmi je ovih dana završena i nova upravna zgrada ukupne površine od oko 600 m2. Osim uredskih prostorija u novoj zgradi nalaze se i prostori za smještaj djelatnika sa garderobom te restoran sa kuhinjom za internu upotrebu. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka I.P.N. d.o.o. Posušje, a glavne radove izvodile su također posuške tvrtke, Mrvelji d.o.o. kao glavni izvođač  te Kror d.o.o. na uređenju okoliša i prometne površine. Sve ove tvrtke su, kao i investitor, članovi Udruge gospodarstvenika Posušje i ovo je dobar primjer svima ostalima kako treba surađivati i razvijati gospodarstvo Posušja.

Farma Tomislavgrad zapošljava 40 djelatnika i ona je najveća farma u poslovnom sustavu Šišović. Pod koncesijom ima oko 500 ha obradive zemlje na kojoj se nalaze štale i pomoćni objekti površine od oko 10.000 m2. U objektima je smješteno oko 1.100 grla stoke, od kojih je oko 550 muznih krava koje dnevno daju oko 12.000, a godišnje oko 4 miliona litara mlijeka. Sve mlijeko sa ove farme, kao i sa farme Višići, koja je također u vlasništvu obitelji Šišović, otkupljuje ugledna i po kvaliteti poznata tvrtka Meggle. Na Farmi Višići se obrađuje oko 400 ha zemlje i u objektima je smješteno oko 750 grla stoke, od kojih je oko 350 muznih krava koje daju dnevno oko 7.000, a godišnje oko 2,5 miliona litara mlijeka.  

Spoj tradicije i najsuvremenije tehnologije primijenjene u proizvodnji, te oko 200 vrijednih i stručnih zaposlenika, predvođenih od članova obitelji Ante Pavkovića, pozicionirale su poslovni sustav „Šišović“ među najveće i najuspješnije tvrtke u prodaji svježeg mesa i na vodeće mjesto u proizvodnji mesa i mlijeka na prostoru Bosne i Hercegovine.

fotografije

sb/ugp