Zakonom o dualnom obrazovanju do stručne radne snage !

U utorak, 19. rujna 2023. godine, održana je sjednica Upravnog odbora Udruge gospodarstvenika Posušje. Sjednicom je predsjedao predsjednik Udruge Damir Vican, a na sjednici su bili svi članovi UO.

Upravni odbor je odlučio ispred UGP-a zatražiti sastanak s Predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministrima mjerodavnim za pitanja koje će Udruga predložiti za razgovore.

Problem nedostataka radne snage, a posebice stručne radne snage koja se može brzo uključiti u procese rada je golem i sve više postaje ograničavajući faktor daljnjeg razvoja gospodarstva, posebice u sektoru proizvodnje i graditeljstva.

U cilju rješavanja tog problema Udruga gospodarstvenika Posušje će predložiti Predsjedniku Vlade Čoviću pokretanje procedure za donošenje Zakona o dualnom obrazovanju, temeljem kojega bi se učenici u strukovnim i tehničkim školama obrazovali u školi kroz teoretsku nastavu, a kod poslodavca jedan, dva ili tri dana u tjednu, ovisno u razredu obrazovanja, kroz praktičnu nastavu.

Na taj način bi dobili potencijalne zaposlenike s konkretnim znanjima i vještinama koji bi se brzo  mogli uključiti u proces rada.

U Županiji ZH na snazi je Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom temeljem kojeg poslodavac isplaćuje ženama-majkama porodiljnu naknadu i na tu naknadu plaća doprinose, a Centar za socijalni rad refundira poslodavcu samo isplaćenu naknadu bez doprinosa.

UGP će predložiti da se  Zakon u tom dijelu izmjeni i da Centar za socijalni rad poslodavcu refundira uz porodiljnu naknadu i plaćene doprinose i da se sredstva za tu namjenu osiguraju u proračunu ŽZH.

Na taj način žene-majke  bi imale veću sigurnost dobivanja naknade, a poslodavci bi bili oslobođeni obveze uplate doprinosa za vrijeme porodiljnog dopusta, koji traje godinu dana, i ta sredstva bi mogli usmjeriti na povećanje plaća.

U tri kantona u FBiH porodiljne naknade se zajedno s doprinosima isplaćuju iz proračuna, a u jednoj županiji jedan dio doprinosa plaća poslodavac, a drugi se isplaćuje iz proračuna.