Doing Business: BiH najlošija u Europi po lakoći poslovanja

0
164

Bosna i Hercegovina najlošija je u Europi, a među najgorima u cijelom svijetu po lakoći poslovanja.

Izvješće “Doing Business” koje je uradila Svjetska banka o uvjetima poslovanja ove godine svrstalo je BiH na 107. mjesto među 189 zemalja svijeta. U ovogodišnjem izvješću naša zemlja pala je za tri mjesta, a svaki ozbiljni strani investitor koji pogleda ovo izvješće neće zaželjeti ni posjetiti BiH, a ne ulagati u nju. Niti jedno područje u BiH nije dobilo pozitivnu ocjenu, a najbolje smo plasirani u području rješavanju nelikvidnosti gdje je BiH zauzela 34. mjesto te po dostupnosti kredita gdje smo na 36. mjestu.

Mjeseci za dozvole

Najgore smo rangirani u području izdavanja građevinskih dozvola gdje smo plasirani na 182. mjestu, od 189. U izvješću se navodi kako je, da bi se dobila građevinska dozvola, potrebno proći 15 procedura i potrošiti 185 dana te izdvojiti stotine maraka, navodi se u izvješću. Primjerice, troškovi pribavljanja građevinskih dozvola (20 posto vrijednosti izgrađenog skladišta) drugi su po visini u cijeloj regiji Europe i središnje Azije.
Kad je u pitanju dostupnost električne energije, odnosno potrebna procedura da bi se dobio novi priključak, BiH je na 163. mjestu. U izvješću se navodi kako je potrebno izdvojiti 125 dana i proći osam procedura kako bi se dobio priključak, a i u ovoj oblasti potrebni su veliki novci. Kada je u pitanju plaćanje poreza, BiH je rangirana na 151. mjestu. Kada je u pitanju knjiženje imovine, za jedno mjesto smo napredovali i nalazimo se na 88. mjestu. Da bi se imovina uknjižila, potrebno je oko 35 dana.
Loše smo rangirani i po pokretanju posla, na 147. mjestu, za što je, prema izvješću, potrebno 37 dana i prolazak kroz 11 procedura.
U području međunarodnog trgovanja naša zemlja je rangirana na 104. mjestu, u području izvršenja ugovora zauzela je 95., a u domenu zaštite manjinskih ulagača smo na 83. mjestu.
U odnosu na prošlogodišnje izvješće BiH je najviše nazadovala u plaćanju poreza, za čak devet mjesta sa 142. na 151. mjesto te pokretanju posla s 142. na 147. mjesto. U izdavanju građevinskih dozvola pali smo sa 180. na 182. mjesto, a u dostupnosti električne energije sa 160. na 163. mjesto.

Vodič za ulagače

Ovo izvješće Svjetska banka pravi kako bi investitore upoznala s mogućim poteškoćama prilikom ulaganja, ali i kako bi potaknula države koje imaju nedostatke da smanje složenost i troškove navedenih procesa.
Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. lipnja 2013. do 1. lipnja 2014. godine.

Učiti od Singapura

Od zemalja u regiji Hrvatska je plasirana na 65. mjestu, Makedonija je 30., Crna Gora na 36. mjestu, Bugarska na 38., Rumunjska na 48., Slovenija na 51. a Mađarska na 54. mjestu. Na 68. mjestu plasirana je Albanija, dok je Kosovo 75., Srbija 91. Najbolja zemlja na svijetu po lakoći poslovanja je Singapur, dok je drugi Novi Zeland, a treći Hong Kong. Slijede Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija.