BiH: Gospodarstvo opterećeno s više od 300 parafiskalnih nameta !

U BiH ima više od 300 parafiskalnih nameta na svim razinama vlasti, koji opterećuju domaće gospodarstvo, a samim tim i usporavaju ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta te imaju negativne posljedice na standard građana.

Više od pet posto ukupnih troškova poslovanja svake tvrtke u BiH odnosi se na troškove parafiskalnih nameta. Gospodarstvenici plaćaju razne naknade komorama i turističkim zajednicama, pristojbe za različite ovjere dokumenata, opće i posebne vodne naknade, razne sudske, administrativne i komunalne naknade, članarine, naknada za općekorisnu funkciju šuma i brojne druge namete na svim razinama vlasti, od općine i gradova, preko institucija entiteta i BiH.

Stanje poslovnog okruženja u BiH došlo je do kritične razine. Mora se skrenuti pozornost javnosti na postojeće prepreke u poslovanju u BiH, izvršiti pritisak na novoizabranu vlast da inicira promjene politika koje se odnose na oblast poslovanja i da žurno smanji broj i visine parafiskalnih nameta. U BiH ne postoji jedinstveni registar parafiskalnih nameta kao što je to slučaj u zemljama EU i regije i on se mora žurno uraditi.

Da bi poslovale u okvirima zakona, tvrtke se u BiH moraju pridržavati više od 20 zakona vezanih za fiskalna i parafiskalna davanja te više od 30 zakona koji propisuju kaznene odredbe. Tijekom godine u obvezi su na razne adrese predati oko 150 različitih prijava i obrazaca.

Prema izvješću Svjetske banke, Doing Business, o uvjetima poslovanja, BiH je  svrstana na 107. mjesto od 189 zemalja svijeta. Prema tom izvješću BiH je najlošija u Europi, a među najgorima je u cijelom svijetu po lakoći poslovanja. U odnosu na prošlogodišnje izvješće BiH je pala za još tri mjesta.

Sve stranke, relativni pobjednici na prošlim izborima u BiH, su podržale novu europsku inicijativu po kojoj bi se prioritet rješavanja problema u BiH stavio na ekonomska pitanja, a temeljem predloženog Sporazuma za razvoj i zapošljavanje koji novoizabranim vlastima u BiH predlaže značajno rasterećenje gospodarstva od različitih fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Hoće li novoizabrana vlast ispuniti dana obećanja ili će sve ostati po starom, saznat ćemo uskoro. Jedno je sigurno, sa ovom razinom nameta bit će vrlo malo novih investicija i gospodarstvo u BiH, ne da neće ići naprijed i otvarati nova radna mjesta, nego će u pitanje doći i sadašnja razina zaposlenosti.