Produljen rok za izdavanje licenci za vozače do 15. travnja 2015. godine

0
134

Vijeće ministara BiH upoznato je o zahtjevu Vlade Republike Srpske za rješavanje spornih pitanja o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača i podržalo je zaključke donesene na današnjem sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića s ministrom prometa i veza Republike Srpske i predstavnicima resornog federalnog ministarstva.

Prisutni na sastanku s ministrom Hadžićem jednoglasno su zaključili da je postojeći Pravilnik o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača (‘Službeni glasnik BiH’, broj 77/14) donesen u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, iz 2001., i u zakonitoj proceduri, te ostaje na snazi, izuzev roka za izdavanje licencija.

Uzimajući u obzir sve okolnosti nastale nakon stupanja na snagu Pravilnika, ostavljen je rok od 90 dana (do 15. travnja/aprila 2015.) kao konačan rok za okončanje postupka izdavanja licencija Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Praktično, do tada će važiti ranije izdane licencije na svim razinama u BiH, s tim da je krajnji rok za predaju zahtjeva na državnoj razini za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača do 5. travnja/aprila 2015., jer će od 15. travnja/aprila 2015. isključivo važiti licencije izdate na državnoj razini.

Ministarstvo komunikacija i prometa će formirati radnu skupinu sastavljenu od predstavnika tog ministarstva, entitetskih ministarstava i gospodarskih komora, te Brčko Distrikta BiH, sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Normaliziran promet na graničnim prijelazima u BiH

Na svim graničnim prijelazima u BiH je normaliziran promet za teretna vozila, čime je prekinuta blokada koju su organizirali članovi Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport iz RS-a.

Iako su tvrdili da ostaju na graničnim prijelazima i carinskim terminalima do ispunjenja njihovih zahtjeva, ispostavilo se da je blokada trajala svega nekoliko sati. Prijevoznici iz RS-a ranije su tražili stavljanje van snage tog pravilnika, koji je na snazi od početka godine.

Fena/ugp