BiH: Uvoz vode osam puta veći od izvoza

0
161

Voda, drvo, kamen, voće, povrće, samo su neki od proizvoda koje BiH uvozi u ogromnim količinama iako postoji realan potencijal u prirodnim bogatstvima da to sami proizvodimo i izvozimo.

Najbolji primjer za to je voda, kojom je BiH najbogatija u regiji i među vodećim državama je u svijetu po količinama i čistoći vode, ali ipak ovaj resurs ne koristi u dovoljnoj mjeri.

Prema zvaničnim podacima, građani BiH se ipak više odlučuju za kupovinu uvoznih flaširanih voda, nego za domaće, tako da je prošlogodišnji uvoz vode u BiH osam puta veći od izvoza.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u toku 2014. godine ukupna vrijednost uvezene vode iznosila je 25.560.883 KM, dok je u istom periodu izvezeno 3.148.465 KM vode.

Rezultati istraživanja Svjetske banke o obnovljivim izvorima pitkih voda pokazuju da je BiH jedna od zemalja s najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. Sa 9.461 kubni metar pitke vode po glavi stanovnika zauzima prvo mjesto u regiji i sedmo u Evropi. Prema obnovljivim izvorima pitke vode BiH je od Njemačke bogatija čak sedam puta.

NN/ugp