Posušje: Započinju konkretne aktivnosti na rješavanju GP Osoje

0
198

U uredu Općinskog načelnika, u petak 10. srpnja, održan je sastanak na temu rekonstrukcije graničnog prijelaza Osoje. Pored domaćina, Općinskog načelnika Branka Bage sa suradnicima, sastanku su nazočili i gosti:  Savjetnik u ministarstvu financija i trezora BiH Eugen Šušak, predstojnik ureda ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Božo Zovko, ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar, te predstavnici Udruge gospodarstvenika Posušje Veljko Lončar, Tomislav Marić i Stjepan Bago.

Sredstva za izradu projektne dokumenatcije su osigurana i ona će biti urađena tijekom ove godine. Općina Posušje će  pripremiti podatake za otkup zemljišta te će u cilju što skorijeg završetka ovog projekta partnerima na državnoj razini staviti na raspolaganje svoje nadležne službe.

U tijeku su i pripreme proračunskih zahtjeva na državnoj razini za 2016. godinu, a u sklopu njih zatražit će se i osiguranje sredstava za završetak radova na samom graničnom prijelazu. Ako sve krene prema planu radovi će započeti u sljedećoj godini, a njihova vrijednost cijeni se na oko 1,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Inače, rekostrukcija GP Osoje od iznimnog je značaja za posuško gospodarstvo, ali i stanovništvo s obzirom na otežano prometovanje u ljetnim mjesecima. Po dovršetku, za promet osobnih vozila bit će urađena po dva ulazna i izlazna kolnička traka, te dodatni za teretni promet.

Granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji je temeljem ugovora potpisanog 19.06.2013. godine, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, svrstan u granične prijelaze za međunarodni promet putnika i roba. Međutim, iako je prošlo dvije godine od stupanja na snagu navedenog ugovora, preko tog graničnog prijelaza još uvijek se ne odvija i robni promet, jer isti nije infrastrukturno opremljen za takav promet.

Na današnjem sastanku, predstavnici nadležnih institucija za rješavanje ovog pitanja gospoda Božo Zovko i Eugen Šušak, pokazali su izuzetno razumijevanje i spremnost za žurno rješavanje ovog pitanja, a dokaz tomu je i zakazani sastanak  u Posušju za srijedu, 15. srpnja, na koji će doći Božo Zovko i stručni suradnik za investicije u UNO Dubravko Rodić.

općina posušje/ugp