UGP: Članovi Udruge gospodarstvenika posjetili Vukovar

0
158

U organizaciji Udruge gospodarstvenika Posušje, 23 njena člana bila su na poslovno-turističkom putovanju u Baranji, Osijeku i Vukovaru od 13. do 15. studenoga 2015. godine.

Prvog dana u petak, na proputovanju za Baranju, posjetili smo franjevačke samostane Kraljeva Sutjeska i Plehan. Posebice će nam ostati u sjećanju izjava fra Mirka da je u župi Plehan 1991. godine bilo preko 7.000 župljana, a danas samo njih 140.

Nakon noćenja u hotelu Patria u Belom Manastiru, uz vodstvo direktora proizvodnje stočne hrane u Belje d.d., gospodina Alena Majića, krenuli smo vinskim cestama kroz vinograde ispod Banovog brda koji se protežu na 650  hektara površine i sa kojih se godišnje ubere oko 6.000 tona grožđa. Belje je najveća poljoprivredna kompanija u regiji s 20.000 hektara oranica i stočarskom proizvodnjom na više od 20 farmi s dugom tradicijom još od davne 1697. godine. Tijekom Domovinskog rata bilo je okupirano i devastirano od strane srpskog agresora. Dio sustava Agrokora, u vlasništvu Ivice Todorića, postaje 2005.  te nakon velikih ulaganja u razvoj, Belje danas zapošljava 1.700 zaposlenika.

Baranjske specijalitete: čobanac, fiš paprikaš, razne vrste mesa s roštilja uz izvrsna vina iz vinarije Belje, objedovali smo u restoranu Kormoran koji je smješten u parku prirode Kopački rit.

Nakon obilaska vinograda posjetili smo novu vinariju Vina Belje u koju je prije tri godine uloženo 20 miliona eura i koja ima kapacitete od 8 miliona litara. Nakon vinarije posjetili smo Beljski podrum u kojem smo, uz edukaciju o vinima od strane stručnog voditelja, degustirali vrhunska vina Belje. Beljski podrum sagrađen je u srcu Kneževih vinograda prije 5 stoljeća i potpuno je ukopan ispod površine zemlje.

Baranju smo napustili oduševljeni svime što smo vidjeli i doživjeli. Posebice će nam u sjećanju ostati ljubaznost  koju su nam iskazali naši domaćini u Belju.

Zajedničku večeru s prijateljima iz Osijeka imali smo u poznatom osječkom restoranu Bijelo plavi. Za dobro raspoloženje i druženje uz pjesmu pobrinuli su se izvrsni tamburaši Osječki sokolovi.

Nedjelja je bila poseban dan za sve nas, posebice za one koji su prvi put u gradu simbolu Domovinskog rata, gradu heroju Vukovaru. Križni put od bolnice do memorijalnog groblja prošli smo uz stručno vodstvo našeg domaćina Vjerana, časnika hrvatske vojske u mirovini, branitelja Vukovara, koji je kao  i mnogi njegovi suborci proveo 9 mjeseci u srpskom koncentracijskom logoru. Zapali smo svijeće ispod križa na Ovčari i pomolili se za sve žrtve velikosrpske agresije, a posebice za sve pobijene na ovom prostoru.

Oprostili smo se od Vukovara i Vukovaraca kod kamenog križa na ušću Vuke u Dunav i preko Vinkovaca zaputili u nama najdražu krševitu Hercegovinu.

FOTO

ugp