Pravilnici o ambalaži i ambalažnom otpadu stavljeni van snage !!!

0
184

Federalna Vlada je na sjednici održanoj  2. veljače 2016. godine, donijela Odluku o usvajanju Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom(„Službene novine Federacije BiH“, br. 8/16), kao i Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektroničkih proizvoda  („Službene novine Federacije BiH“, br. 8/16). Ovi pravilnici su stupili na snagu 11. 2. 2016. godine.

Stupanjem na snagu navedenih pravilnika više ne vrijede polazne osnove za sve pojedinačne i druge pravne akte donesene od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade Federacije BiH ili na drugi način, a koji se odnose na upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i otpadom od električnih i elektroničkih proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Posebice, bitno je istaknuti da pravnim slijedom donesenih pravilnika javne ovlasti u sustavu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i otpadom od električnih i elektroničkih proizvoda koja su imali operatori sustava: Ekopak d.o.o. iz Sarajeva , Eko-život d.o.o. iz Tuzle, Kim Tec Eko d.o.o. iz Viteza i Zeos ekosistem d.o.o. iz Sarajeva, prestaju vrijediti.

Stavljanje van snage navedenih pravilnika prethodile su opsežne analize urađene od strane ekspertne skupine, angažirane od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

U cilju uspostave efikasnijeg i transparentnijeg sustava upravljanja posebnim kategorijama otpada temljenog na konzistentnim pravnim rješenjima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pristupilo izradi izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom.

U posebne kategorije otpada spadaju: ambalažni otpad, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, medicinski otpad, otpad koji sadrži azbest, otpad koji sadrži PCB, i otpad iz proizvodnje titandioksida.

Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom stvorit će se preduvjeti da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim uredbama detaljno i cjelovito uredi oblast upravljanja posebnim kategorijama otpada, uključujući ambalažni otpad, kao i otpad od električnih i elektroničkih proizvoda.

FMOIT/ugp