Federalna TV: U Županiji ZH deset godina plaćaju dvostruki porez

U našoj zemlji je 2006. godine uveden PDV, čija jedinstvena stopa iznosi 17 posto. Uvođenjem tog poreza prestala je obaveza plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, jer se porez na tu vrstu robe već plaća kroz PDV. Ipak, deset godina od uvođenja PDV-a, ugostitelji u Zapadnohercegovačkom kantonu još moraju plaćati i porez na potrošnju.

ZHK-u se u lokalima u cijeni alkoholnog pića nalazi 17 posto poreza državi i 5 posto poreza na potrošnju Općini. Za bezalkoholno piće taj porez iznosi 3 posto.

«Zakon o porezima ZHK-a donosi Skupština, na prijedlog Ministarstva financija, odnosno Vlade ZHK-a. Zakon može izmijeniti jedino zakonodavno tijelo – Skupština, sa prijedlogom Vlade ili bez njega. Porezna uprava samo ubire ovaj porez sukladno zakonu», kaže Milan Penava, rukovoditelj Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški.

PRILOG POGLEDATJE OVDJE

Općine se u ZHK-u nakon uvođenja PDV-a nisu htjele odreći svog dijela kolača. Kantonalna vlast im je prilikom donošenja Zakona o porezima udovoljila. Godišnje od poreza na potrošnju pića pune proračune od oko 260 tisuća maraka.

Predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje Ivan Pavković naglašava kako zbog ovog zakona ugostitelji nisu konkurentni onima iz Mostara ili Tomislavgrada, te da ga treba zakone trebao ujednačiti.

Toni Kraljević, ministar financija ZHK-a, kaže kako inicijativu o izmjeni zakona o porezima i o ukidanju dvostrukog oporezivanja što se tiče alkoholnih i bezalkoholnih pića treba uputiti prema adresama jedinica lokalne samouprave.

To znači da Ministarstvo financija – iako je jedino nadležno – neće predložiti izmjenu zakona – ali će ministar, kaže, otvoriti razgovore. Dok se oni vode – ugostitelji i krajnji potrošači u ovom kantonu nastavit će plaćati ono što zapravo nigdje drugo ne moraju.

federalna.ba/Ivana Bešlić-Penava (Dnevnik 2)