Posušje: Gospodarstvenici i Ministar suglasni – privatizacija se mora žurno završiti !

0
203

U utorak, 17. svibnja 2016., u ministarstvu gospodarstva  ŽZH, na prijedlog Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), održan je radni sastanak o nekoliko važnih tema, a u cilju stvaranja povoljnih uvjeta poslovanja i razvoja gospodarstva u Županiji ZH, s posebnim naglaskom na općinu Posušje.

Nakon uvodnog obrazloženja o razlozima i cilju ovog sastanka, od strane predsjednika UGP-a Ivana Pavkovića, uz kojeg su UGP predstavljali dopredsjednik Pero Lončar, predsjednik UO Ivan Šarić i tajnik Stjepan Bago, ministar gospodarstva Dario Sesar u nazočnosti svog savjetnika Ante Begića,  vrlo konkretno je obrazlagao točku po točku ranije najavljenih tema sastanka.

Ministarstvo gospodarstva, nažalost, nema konkretnih programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva, kakvih ima u ponekim drugim županijama/kantonima i na federalnoj razini. Neka sredstva za tu namjenu moraju biti planirana u proračunu, mišljenje je gospodarstvenika, a s tim se složio i ministar i obećao da će se potruditi da se određena sredstva osiguraju u proračunu u slijedećoj godini za tu namjenu.

Privatizacija je „rak rana“ posuškog gospodarstva. U velikoj većini bivših državnih poduzeća ona još uvijek nije završena, a u nekoliko njih je sudskim putem i poništena. Najveće „žrtve“ ne provedene privatizacije su, svakako, bivši zaposlenici tih poduzeća. Ministar je upoznao gospodarstvenike s najnovijim stanjem i aktivnostima koje se poduzimaju u tim poduzećima, istakao određene pozitivne pomake, ali i ukazao na velike probleme koji su posljedica i nestručnog i neažurnog rada nadležnih institucija za privatizaciju u ŽZH.

Privatizacija se mora završiti, na bilo koji zakonski mogući način i tu se više ne može odugovlačiti s iznalaženjem rješenja, stav je gospodarstvenika s kojim se složio i ministar.

Razgovaralo se i o mogućnosti davanja u koncesiju rasadnika u Vinjanima, kao i o potencijalnim površinama za sadnju smilja na području općine Posušje.

Naknada za opće korisne funkcije šuma, koju gospodarstvenici plaćaju na ukupni prihod, je prevelika, opterećuje poslovanje, a ista se ne troši namjenski, primjedba je koji su iznijeli gospodarstvenici.  Isto tako, oni su imali i velike primjedbe na način obilježavanja pojedinih blagdana, na način, da se blagdan koji pada u nedjelju prenosi na slijedeći neradni dan, što je u suprotnosti sa Zakonom o blagdanima u ŽZH. Najsvježiji primjer je nedavno proglašenje neradnih dana u ponedjeljak i utorak, iako je blagdan rada bio u nedjelju. Takva praksa se mora mijenjati, jer ona stvara dodatne troškove i probleme, kako gospodarstvenicima, tako i većini građana kojima su uskraćene određene usluge.

Ovakve i slične sastanke održavat ćemo i ubuduće, kako bi došli do zajedničkih prijedloga i zaključaka za rješavanje određenih pitanja iz područja gospodarstva i stvaranja povoljnijih uvjeta za poslovanje, zaključak je svih nazočnih ovog sastanka.

ugp