Zaključci po pitanju poreza na tvrtku i uvjetima kupnje građevinskog zemljišta odgođeni do daljnjega !

0
123

U ponedjeljak, 13. veljače 2017. godine, u redu Općinskog načelnika Branka Bage održan je radni sastanak između predstavnika Udruge gospodarstvenika Posušje i Općinskog načelnika sa suradnicima.

I ovaj, kao i svi dosadašnji sastanci, održan je na traženje i po prijedlozima tema od strane UGP-a.

Prva tema razgovora bio je Prijedlog UGP-a koji je upućen načelniku u rujnu 2016. godine, a radi se o izjednačavanju uvjeta kupnje neizgrađenog građevinskog zemljišta izvan poslovnih zona s uvjetima kupnje u poslovnim zonama kao i da se u poslovnoj zoni Osrdak omogući kupnja zemljišta i za tvrtke nekih drugih djelatnosti osim proizvodnje. Nažalost, do konačnog usuglašenog prijedloga nije se došlo, jer su gospodarstvenici ostali pri svome prijedlogu o uvjetima kupnje zemljišta, a načelnik i njegovi suradnici su imali nešto drugačije mišljenje pa je zaključeno da će se o ovom pitanju  još razgovarati i pokušati uraditi zajednički prijedlog koji bi se uputio Općinskom vijeću na usvajanje.

Drugo pitanje o kojem se raspravljalo bio je Prijedlog UGP-a o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na tvrtku ili naziv, koji je poslan načelniku u studenom prošle godine.

Temeljem Odluke iz 2008. godine, sve pravne osobe, bez obzira na njihovu osnovnu djelatnost, lokaciju i godinu početka poslovnih aktivnosti plaćaju isti iznos od 800 maraka. Isto tako, sve fizičke osobe (obrtnici)  plaćaju iznos od 300 maraka.

Gospodarstvenici iz UGP-a su mišljenja da obvezu plaćanja poreza na tvrtku, koji je od 2011. godine preimenovan u općinsku komunalnu naknadu za isticanje tvrtke, valja potpuno ukinuti kao jedan od mnogih parafiskalnih nameta koji opterećuju gospodarstvo i tako umanjuju njegovu konkurentnost i sposobnost za daljnjim razvitkom i otvaranjem novih radnih mjesta. Svjesni lošeg stanja u općinskom proračunu gospodarstvenici ne inzistiraju na ukidanju ovog poreza, nego predlažu da se visina ovog nameta drugačije propiše pa tako predlažu četiri kriterija za određivanje istoga:

  1. Vrsta djelatnosti koju pravna ili fizička osoba obavlja,
  2. Lokacija sjedišta ili poslovnice u odnosu na urbane zone,
  3. Broj poslovnica,
  4. U prve dvije godine poslovanja sve obveznike osloboditi plaćanja ove naknade.

Niti po ovom pitanju, nažalost, nije se došlo do konkretnog zaključka. Razlog ne mogućnosti prihvaćanja prijedloga gospodarstvenika predstavnici općine su obrazložili odlukama Ustavnog suda po kojima propisana obveza poreza različitih iznosa nije u skladu s Ustavom.

Čudno je da se ta odluka Ustavnog suda primjenjuje, izgleda, samo u Posušju, jer je u većini drugih općina taj iznos različit po vrsti djelatnosti.

Treći prijedlog ispred UGP-a odnosio se na Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu po pitanju postavljanja reklamnih ploča, jarbola i sl. na objekte i površine koje su u privatnom vlasništvu.

U posljednje vrijeme mnogi gospodarstvenici i obrtnici dobili su Rješenje za uklanjanje ili prekršajne prijave zbog postavljanja ploča i jarbola s nazivom tvrtke ili nekog proizvoda na vlastitoj zgradi ili zemljištu. Za postavljanje tih ploča i jarbola, od strane općinske inspekcije, zahtjeva se ishodovanje određenih dozvola od strane nadležne službe, a za sve oni koji to nisu uradili uslijedila je prekršajna prijava. Takvo postupanje za gospodarstvenike nije prihvatljivo, jer smatraju da na svoju zgradu imaju pravo postaviti neku ploču primjerene veličine s nazivom svoje tvrtke ili nekog proizvoda.

I o ovoj temi vodite će se razgovori naknadno !

Četvrti prijedlog ispred UGP-a bio je da se u naselja, ulice i trgove postave natpisne ploče s nazivima istih, kao i kućni brojevi, a sve temeljem Odluke o komunalnom redu.

Općinski načelnik je rekao da se to pitanje planira riješiti kroz projekt „Adresni registar“, a uz pomoć i podršku Federalne geodetske uprave.

Na kraju sastanka Općinski načelnik Bago zahvalio se vodstvu, kao i svim članovima UGP-a, na korektnoj suradnji i svemu onom što rade za opće dobro u našoj općini i ujedno ih zamolio da razmotre mogućnosti značajnijeg uključivanja u upravna tijela posuških sportskih klubova i sponzoriranja istih.

Nažalost, nakon sastanka je na služenoj web stranici općine Posušje izišlo priopćenje o sastanku, kojeg su prenijeli i neki drugi mediji, a čiji sadržaj većim dijelom ne odgovara činjenicama iznesenim u razgovoru između načelnika i predstavnika Udruge.

Naknadno, komunikacijom između načelnika i vodstva Udruge utvrđeno je da je došlo do propusta u radu nadležne općinske službe, a spomenuto priopćenje je ispravljeno u skladu sa stvarnim činjenicama.

FOTO

ugp