Posušje: Gospodarstvenici oslobođeni od optužbi za utaju poreza

0
179

Nakon što je Večernjem listu objavljen razgovor s našim članom Veljkom Lončarom, a u svezi drugostupanjske presude Suda Bosne i Hercegovina, po kojoj je on kao i svih 28 ostalih gospodarstvenika optuženih za pranje novca i utaju poreza, oslobođen po svim točkama opužnice, javio nam se Veljko Lončar i zamolio da prenesemo njegove izjave dane za VL, te da navedemo točne iznose za koje su bili optuženi on i njegova tvrtka Vokel, kao i Mijo Begić, odnosno njegova tvrtka FeMis, koji je, također, član UGP-a.

Naime, ne radi se o nikakvim milijunskim iznosima, kako je bilo objavljivano pod “bombastičnim naslovima” u nekim medijima, nego se radi o sljedećem. Vokel je bio optužen da je izbjegao platiti porez na promet ostvaren prodajom robe s tvrtkama Marijan-commerc d.o.o i Bešlić d.o.o., tijekom 2005. godine, u kupnom iznosu od 95.024,56 KM, a FeMis na ukupni izos od 405.278,45 KM.

Spektakularno najavljivana optužnica doživjela je velikih krah, a gospodarstvenici čija su se imena zbog ovoga predmeta godinama povlačila po crnim kronikama još dugo će trpjeti štetu zbog narušavanja ugleda.

Veljko Lončar je za VL od nedjelje, 16. 7. 2017., izjavio sljedeće:

Taj predmet je sada završen, ali on je bio gotov odmah nakon što je započeo. Nije bilo nikakvog temelja za optužbe koje su nam se stavljale na teret i to je postalo odmah jasno. Ipak, morali smo čekati tri godine da se ispune sve procedure i donese ovakva, jedina moguća odluka. Većina optuženih, a sada oslobođenih osoba, donijela je odluku kako će tužiti državu i tražiti naknadu štete. Ja nisam puno o tome razmišljao i još nisam donio odluku po tome pitanju.

Ono što je prioritet je tvrtka koju sam stvorio i njezin rad. Želim samo razmišljati o tome kako još više unaprijediti posao kojim se bavim. Država se ne bi smjela na ovakav našin ponašati prema gospodarstvenicima. Mi smo ti koji punimo proračune, zapošljavamo ljude, dovodimo projekte od kojih svi imaju koristi. Hajdemo o tome razgovarati umjesto da se tri godine bavimo sami sobom jer je tamo netko nešto napisao i optužio nas bez ikakve osnove. Puno smo vremena izgubili dokazujući svoju nevinost. Mogli smo se baviti mnogo pamtenijim stvarima. Nastavit ću raditi kao i do sada jer je tvrtka Vokel koju sam stvorio davno izašla iz okvira BiH i postala je jedna uspješna regionalna priča.

Pored Vokela ima još mnogo tvrtki koje su izuzetno uspješne u svome poslu i postali su ili postaju subjekti od regionalnog značaja. Hercegovina ima mnogo ljudi s izuzetnim idejama i moramo osigurati uvjete da se te ideje provedu u djelo. To možemo samo ako imamo jako gospodarstvo. Očekujemo kako će država u budućnosti imati više sluha za nas gospodarstvenike, kako će državni aparat raditi da nam olakša uvjete poslovanja i pomogne nam u naporima da širimo svoje poslovanje. Umjesto toga nas su ove tri godine pokušali srušiti na najgrublji način. Ne znam kome je to potrebno. Ali znam da tako ne možemo naprijed. Institucije trebaju raditi svoj posao, samo je pitanje je li ono što su nam uradili posao ili nešto drugo.

VL/ugp