Vitez: Održan sastanak Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH

U utorak, 10. listopada 2017., u Hotelu Central u Vitezu, održan je treći sastanak Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH. Organizatori ovog sastanka bili su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH na čelu s veleposlanikom Ivanom Del Vechiom i članovi Kluba koje je predvodio predsjednik Milan Šarlija, direktor Podravke u BiH.

Uz pedesetak uglednih gospodarstvenika, Veleposlanika RH u BiH i njegovih suradnika, ovom radnom sastanku nazočili su i predstavnik Hrvatske gospodarske komore, predstavnik Hrvatske obrtničke komore, tajnik Udruge bosanskih Hrvata u Hrvatskoj „Prsten“ Marijan Biškić, predsjednik i tajnik Udruge gospodarstvenika Posušje Ivan Pavković i Stjepan Bago.

Ovom prigodom predsjednik Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH, Milan Šarlija je kazao kako je Klub osnovan prije dvije godine i djelovao je kao neformalna udruga, a na ovom sastanku zaključeno je da se ide u službenu registraciju Kluba.

“Otvoren smo Klub u koji su uključeni gospodarstvenici iz Hrvatske koji djeluju u BiH i hrvatskih gospodarstvenici s bosanskohercegovačkih prostora. Zadatak i cilj nam je  stvaranje što boljih tržišnih uvjeta za gospodarstva s hrvatske i bosanskohercegovačke strane, rad na otklanjanju ranih barijera koje negativno utječu na nove iskorake međusobne gospodarske suradnje. Želimo  i radimo na dobrobit hrvatskog i bosanskohercegovačkog gospodarstva, na dobrobit naših država i naših građana. Na tom putu nadležne institucije  obje države su nam na dispozicijama u svakom trenutku i u svakoj situaciji“, kazao je Šarlija te naglasio da se temeljito, i ovom prilikom, razmotrila i situacija u kojoj se nalazi Konzum u BiH, a vezano za događanja oko Agrokora.

Jedan od inicijatora osnivanja Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH i inicijator sastanka u Vitezu, veleposlanik Ivan Del Vechio, iskazao je zadovoljstvo rezultatima sastanka održanog u Vitezu.

“Cilj nam je bio naći nove iskorake u uvezivanju i povezivanju, te dinamiziranju  suradnje bosanskohercegovačkog i hrvatskog gospodarstva, kako bi se otvarala nova radna mjesta i tako zaustavljao odliv mladih i obrazovanih kadrova i uopće iseljavanja koje je već poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Sagledali smo do kuda smo došli nakon dvije godine rada i djelovanja, tražimo i nalazimo putove i nove iskorake i očekujemo tim nastojanjima još veću i konkretniju pomoć Republike Hrvatske u svim segmentima, prije svega u gospodarstvu“, kazao je hrvatski veleposlanik te iznio zanimljivu inicijativu  koja je prihvaćena i na ovom radnom sastanku u Vitez. „Već  duže vrijeme,rekao bih neformalno, razgovaramo o formiranju „Tehnološkog parka“ ovdje u Vitezu. Mislim da je ovaj kraj sazrio za takve iskorake. Naime, taj tehnološki park vodio bi računa o osposobljavanju mladih, obrazovanih kadrova za pokretanje njihovih vlastiti tvrtki, obuku za pripremu i izradu aplikacija i programa za fondove EU., te edukaciju i pripremu za rad u realnom sektoru.”

drukčiji.ba/ugp