Reakcija UGP-a na tekst i naslov u Večernjem listu

0
145

Poštovani gospodine Pavkoviću,

U Večernjem listu, dana 17. studenoga 2017., objavili ste i prilog o našem poslovno-turističkom posjetu gradu Subotici. Hvala Vam što pratite rad naše Udruge i na taj način informirate javnost o našim aktivnostima. Posebice nam je drago da takve informacije izlaze u Vašem cijenjenom listu, koji je najčitanija tiskovina kod Hrvata u BiH. Posebice se zahvlajujemo Vašem novinaru i našem dragom prijatelju Željku Andrijaniću koji redovito prati rad naše Udruge.

Ali, moramo vam uputiti i određene prijateljske kritike na naslov pod kojim ste jučer objavili tekst i fotografiju s našeg boravka u Subotici. Naslov „Gospodarstvenici iz Posušja bili i u vinariji Zvonka Bogdana“, ne održava stvarnu svrhu i cilj našeg posjeta, a to je posjet Hrvatima i njihovim kulturnim i vjerskim institucijama u Subotici i Tavankutu. Začuđeni smo i na neki način razočarani ovakvim naslovom, koji smisao našeg posjeta usmjerava na nešto ne bitno i na čisti hedonizam, posebice, što smo u toj vinariji bili svega 20-tak minuta, usput, jer se nalazi uz jezero Palić koje smo obišli u nedjelju jutro.

Ovakav naslov je iznenadio i naše prijatelje Hrvate u Subotici i Tavankutu, posebice zbog toga, što je opće poznato, da se gospodin Zvonko Bogan javno izjašnjava kao Bunjevac, a ne Hrvat, što je, naravno njegovo pravo i mi to poštujemo, ali isticanje neke vinarije i gospodina Bogdana (koji, usput rečeno, uopće nije vlasnik vinarije) u naslov teksta o našem posjetu Subotici šalje krivu poruku, posebice Hrvatima u Vojvodini, kojih je svakim danom sve manje, pa i zbog toga što politika Republike Srbije radi na tome tako da izdašno potpomaže one koje se izjašnjavaju kao Bunjevci, a ne Hrvati. Tako je i u najvećem selu u kojem žive Hrvati, Tavankutu, u kojem živi 2.000 Hrvata, a isto toliko i Bunjevaca. Na odlasku iz Tavankuta – mista di sunce grli Bačku, naši domaćini su nam srdačno zahvalili na našoj donaciji, ali su, posebice, istakli, da im više znači naš posjet nego svi novci koje smo im poklonili i na taj način simbolički poslali i određenu poruku onima „preko puta“, a to su Bunjevci.

Gospodine Pavkoviću, molimo Vas, ako je moguće, da u nekom od idućih brojeva Večernjeg lista objavite nešto o Hrvatima kojima smo bili u posjetu i na taj način im date potporu. Podatke o Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Matija Gubec”, možete naći na njihovim web i FB stranicama. Naravno, još bi nam bilo draže da se u tom kontekstu osvrnete na naš posjet. Predlažemo da kontaktirate predsjednika HKPD “Matija Gubec”, gospodina Ladislava Suknovića i direktora Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” gospodina Marinka Piukovića i gospodina Branka Vacija vlasnika tvrtke Bane d.o.o. te da čujete njihove dojmove o našem posjetu i općenito o tome kako žive Hrvati u Vojvodini. To će im puno značiti, jer su „zaboravljeni“ od „braće Hrvata“, a posebice od Republike Hrvatske koja nedovoljno skrbi o njima.

Na našoj web i FB stranici možete pročitati i vidjeti fotografije o našem posjetu Hrvatima u Subotici i Tavankutu.
Isto tako, u privitku Vam dostavljamo fotografiju naslovne stranice i teksta o našem posjetu koji je pod naslovom „Potpora sunarodnjacima“ objavljen u Hrvatskoj riječi u Subotici.

S poštovanjem,
Srdačan pozdrav.

ugp