Registracija vozila: Zahtjev UGP-a rješen pozitivno !

0
166

Pravilnikom o registriranju vozila u BiH propisano je da registracija vozila važi godinu dana. Taj pravilnik primjenjivan je na cijelom teritoriju BiH već godinama. Tako je bilo i u Županiji Zapadnohercegovačkoj sve do nedavno, kada se produženje registracije vozila počelo uvezivati s datumom izvršenja tehničkog pregleda, a ne s datumom isteka registracije. Na taj način, vrijeme trajanja registracije se skraćivalo i do 30 dana, jer se, prema nevedenom pravilniku, zahtjev za produženje registracije može podnijeti do 30 dana prije isteka, što je  većina vlasnika vozila i radila. Tu mogućnost, posebice, su koristili  gospodarstvenici čija vozila prometuju u međunarodnom prometu roba i putnika, kao i oni koji vozilima obavljaju određene poslove izvan mjesta registracije. Na taj način su izbjegavali mogućnost da im registracija istekne dok  su vozila izvan mjesta ili države registracije.

Produženjem registracije s datumom izvršenja tehničkog pregleda, a ne s datumom isteka registracije, od strane  službi za registriranje vozila, u Policijskim upravama u ŽZH, vlasnici vozila trpili su, pored organizacijskih problema, i određene finacijske troškove zbog toga što su morali plaćati policu osiguranja i sve ostale naknade i za period koji im je preostao do isteka registracije, koja važi godinu dana, a koje su već platili prošle godine. Ti dodatni troškovi bili su i do 280 KM za skup vozila: tegljač poluprikolica.

Zbog takvog načina rada, koji je nedvojbeno, u suprotnosti s Pravilnikom o registriranju i Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila, Udruga gospodarstvenika Posušje (UGP) je, najprije usmeno, a zatim, 12. 12. 2017., i pismenim putem uputila Registriranje vozila- Zahtjev MUP ŽZH, da se s praksom produženja registriranja vozila, s datumom izvršenog tehničkog pregleda, prestane i da se produženje ragistracije uvezuje s datum isteka registracije, kako je i propisano u članku 25. Pravilnika o regisitriranju vozila, Službeni glasnik BiH, 69/09.

Nadležni u MUP-u ŽZH su uvažili primjedbe i prijedloge navedene u Zahtjevu UGP-a i od, 14. prosinca 2017., produženje registracije vozila se uvezuje s istekom registracije, a ne s datumom izvršenja tehničkog pregleda.

Zahvaljujemo se MUP-u ŽZH, a posebice pomoćniku ministra Željku Jukiću, na razumijevanju i pozitivnom rješenju našeg  zahtjeva.

Nadamo se i očekujemo, da će ovaj pozitivan primjer suradnje gospodarstvenika i jednog od tijela javne uprave, potaknuti i druga tijela javne uprave, od lokalne do državne razine, da gospodarstvenike prihvaćaju kao partnere, a ne kao „protivnike“.

ugp