Međunarodni sajam gospodarstva “Mostar – 2013″

0
137

Međunarodni sajam gospodarstva “Mostar – 2013.” održat će se od 9. do 13. travnja, a partner ovogodišnjeg sajma je Europska unija (EU). Na sajmu se očekuje sudjelovanje oko 750 – 800 izlagača iz tridesetak zemalja. Na svečanoj ceremoniji otvaranja 16. mostarskog sajma, u utorak 9. travnja, s početkom u 11 sati, očekuje se dolazak visokog izaslanstva EU-a na čelu s Peterom Sorensenom, kojemu će pripasti čast da sajam proglasi otvorenim.

Dolazak na Mostarski sajam najavila su čak četiri premijera iz regije (Ivica Dačić, Milo Đukanović, Zoran Milanović i Vjekoslav Bevanda) te niz gostiju iz svih oblasti javnoga života. Trećeg sajamskog dana 11. ožujka, Mostarski sajam posjetit će i povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele, u pratnji političkih lidera BiH.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak izrazila je zadovoljstvo partnerstvom s EU-om, rekavši kako će njihovo prisustvo umnogome biti od koristi, posebice lokalnim gospodarstvenicima, ali i svim javnim institucijama da se upoznaju kako najbolje iskoristiti predpristupne IPA fondove.

“U okviru edukativnog dijela Mostarskog sajma organizirat ćemo i radionice o ovoj temi”, kazala je Bošnjak, izrazivši zadovoljstvo što će, unatoč velikoj krizi, kapaciteti Mostarskog sajma i ove godine biti popunjeni. Planirane su dvije velike konferencije o temi korištenja predpristupnih IPA fondova EU-a i prekogranične suradnje.

Prva radionica o temi: “Implikacije ulaska Hrvatske u EU po BiH”, bit će održana 10. travnja, a otvorit će je dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EU-a u BiH. Druga radionica o temi: “Izazovi i perspektive EU financiranja u kontekstu razvoja malih i srednjih poduzeća u BiH” bit će održana 12. travnja, a otvorit će je Martin Schieder, šef Odjela za gospodarski razvoj pri Izaslanstvu EU i EUSR-a u BiH.

 

VL/ugp