Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva “Mostar 2013”

0
146

Posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen u ime partnera ovogodišnjeg sajma Europske unije otvorio je danas u Mostaru Međunarodni sajam gospodarstva “Mostar 2013”.

U vremenu teške krize koja nije zahvatila samo naše krajeve, već Europu i svijet, gospodarstvo je je ono što treba biti svima nama u žiži interesiranja. Svi mi koji se bavimo politikom imamo jednu dužnosti i onaj tko to ne shvaća i ne doživljava onda se i ne treba baviti politikom. Znači trebamo stvarati uvjete da se gospodarstvenici povezuju, uvezuju, rade poslove i donose nove vrijednosti“, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Ulaskom Hrvatske u EU ulazimo u sustav u kojem smo mala država, a ovdje smo svi male države, u usporedbi s velikim gigantima, zbog čega moramo biti potpuno otvoreni na jedinstvenom tržištu, a istovremeno biti konkurenti jer u protivnom u toj utakmici gubimo“, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Naglasio je kako male zemlje nemaju drugog izbora nego da budu otvorene zbog čega želi svima koji su ovdje isto ono što se trenutno događa Hrvatskoj.

Želim da svi budemo u EU, a što je još važnije želim da svi budemo dio zajedničkog tržišta u kojemu će ljudi, ideje, zamisli i inovacije putovati slobodno i u kojem neće biti barijera i gdje će svi od toga dobro živjeti, raditi i obogatiti se. Odnosi u regiji i klima u ovom trenutku nisu dobri. Dakle, moramo puno razgovarati i biti u kontaktu. Biti otvoreni jedni prema drugima, ukazivati na pogreške, ne kao mentori i tutori, kao oni koji su uspjeli i koji su unutra ili su vani, jer takvu ulogu Hrvatska nikada neće imati. Dakle, ulogu mentora ili tutora ni nad kime ne želi, ni nad hrvatskim narodom u BiH, ni nad BiH, Crnom Gorom, Kosovom i Srbijom. Partnerstvo da – tutorstvo ne“, kazao je Milanović

Uz visoka izalsnstva iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije današnjem otvaranju sajma nazočili su i predstavnici EU-a, koja je partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma.

„EU je čvrsto opredjeljenja da podrži napredak BiH ka EU. Jesmo i ostat ćemo najsnažnija podrška BiH u njezinim ekonomskim reformama i nastojanju da vladavinu prava i borbu protiv korupcije stavi u središte unutarnje politike“, kazao je danas na otvorenju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2013. posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen.

Dodao je kako je EU jako zadovoljna napretkom koji su u protekloj godini ostvarile zemlje iz regije na svojem putu ka EU.

Hrvatsku dijeli tek desetak tjedana od toga da postane 28. članica EU, Srbija i Makedonija imaju status kandidata za članstvo u EU, a pristupni pregovori su već otvoreni s Crnom Gorom. Mi želimo da BiH postane dio našeg jedinstvenog tržišta, odnosno da bude dio EU čim za to bude spremna“, naglasio je Sorensen.

Istaknuo je kako je jako ponosan što je EU partner ovogodišnjem Sajmu na kojem sudjeluje 700 izlagača iz oko 40 zemlja što ga čini, kako je kazao, vrhuncem privredne godine u BiH i regiji.

EU je partner sajma zbog interesa koji je nama svima zajednički a to je trgovina. 27 članica država EU duguje svoj napredak upravo tome što su trgovinu učinili temeljem suradnje.

Na toj osnovi uspostavili smo jedinstveno tržište slobodnog kretanja kapitala, usluga i ljudi. Vjerujemo da će ovaj pristup biti dobar za vas na Zapadnom Balkanu kao što se pokazao dobar za nas“, naglasio je Sorensen.

Pozvao je sve posjetitelje Sajma da posjete štand EU, gdje će ih dočekat stručnjaci iz EU te upoznati s mogućnostima dobivanja financijskih sredstva od EU za mala i srednja poduzeća, prekogranični turizam i energetske potencije, a, također, gdje će saznati i nešto više o Španjolskoj, Rumunjskoj i Nizozemskoj, čija će se veleposlanstva predstaviti tijekom ovog tjedna na Sajmu.

fena/ugp