U Vokelu praktična nastava za učenike Srednje strukovne škole

0
319

Srednju strukovnu školu Posušje u ovoj školskoj godini pohađa 595 učenika u 26 odjeljenja, od kojih je jedno za djecu s posebnim potrebama u kojem se školuje 5 učenika za pomoćnog prodavača.

I ove godine, kao i svih dosadašnjim godina, upisano je najviše učenika u ekonomsku školu, dva odjela, iako je na Službi za zapošljavanje u Posušju evidentirano 166 ekonomista. Nakon što dvije godine nisu upisivani učenici za  zanimanje frizera, ove godine je, opet, upisano jedno odjeljenje, iako ih na službi za zapošljavanje ima evidentiranih 113.

Zašto se u Srednjoj strukovnoj školi Posušje školuju učenici za zanimanja s kojima se nakon završenog školovanja ne mogu zaposliti  te se svake godine povećava njihov broj na Službi za zapošljavanje i zašto se sustav obrazovanja ne uskladi s potrebama tržišta rada, pitanje je, koje smo postavili ravnatelju Stanku Rezi.

Za koja zanimanja će se učenici školovati u našoj školi odlučuje osnivač, a to je Općinsko vijeće općine Posušje. Kod upisa u prve razrede nastojimo maksimalno, koliko je to moguće, poštovati želju i interes učenika iskazan u anketi koju radimo na kraju školske godine sa učenicima osmih razreda osnovne škole. Tako je bilo i ove godine. Ove godine nismo upisivali učenike u prvi razred kamenoklesarske škole, iako smo to planirali, jer nije bilo iskazanog interesa u provedenoj anketi, pojasnio nam je ravnatelj Stanko Rezo.

Ipak, određeni pomaci na bolje, što se tiče izbora zanimanja u strukovnoj školi urađeni su ove školske godine. Nisu upisivani polaznici za zanimanje prodavač, kojih je najviše evidentiranih kao nezaposlenih, njih 337, a uvedena su dva nova zanimanje: konobar i kuhar i upisano je jedno zajedničko odjeljenje u prvi razred.

Za većinu zanimanja praktična nastava je organizirana u kabinetima i radionicama škole, a za zanimanja konobar, kuhar i instalater grijanje i klimatizacije, van škole, u prostorijama tvrtki s kojima škola ima ugovor o izvođenju praktične nastave.

Učenici trećeg razreda instalatera grijanja i klimatizacije, njih 21, praktičnu nastavu pohađaju u jednoj od najuspješnijih posuških tvrtki, Vokelu. Prema izjavi ravnatelja Srednje strukovne škole,  vlasnik Vokela, Veljko Lončar, koji je ujedno i predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje, ustupio je školi prostoriju za izvođenje nastave, sve potrebne materijale, opremu, uređaje, kataloge i literaturu koja je potrebna za kvalitetno izvođenje praktične nastave, bez naknade i bilo kakvih obveza od strane škole ili učenika. Praktičnu nastavu održava Vokelov stručnjak za grijanje i klimatizaciju, dipl. ing. Pero Penava.

Bez praktične nastave koju učenici pohađaju u Vokelu, školovanje za zanimanje instalater grijanja i klimatizacije u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju, ne bi bilo moguće i zbog toga smo veoma zahvalni gospodinu Veljku Lončaru, izjavio je na kraju razgovora ravnatelj Stanko Rezo.

FOTO

ugp