Nova Uredba: Ograničava se plaćanje gotovinom

0
132

U Službenim novinama Federacije BiH, broj 48/15 od 24. lipnja 2015., objavljen je novi Zakon o unutarnjem platnom prometu, a Uredba o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem objavljena je u Službenim novinama Federacije BiH, broj 72/15 od 18. rujna 2015. i stupa na snagu od 26. rujna. Uredba se odnosi na svakog registriranog subjekta, bez obzira na djelatnost.

Poslovni subjekti su dužni za potrebe plaćanja otvoriti tekući račun kod ovlaštene organizacije za platni promet (banke). Poslovni subjekti mogu imati više od jednog računa. U jednoj ovlaštenoj organizaciji platnog prometa može se imati jedan račun za redovito poslovanje, plus maksimalno po jedan za svaki organizacijski dio, kao i neograničen broj računa za posebne namjene. Poslovni subjekti koji u više banaka imaju otvoren račun za redovito poslovanje, jedan od njih moraju odrediti kao svoj glavni račun koji mora biti otvoren u sjedištu poslovnog subjekta. Svi pravni subjekti su dužni podnijeti pismeni zahtjev banci, za koju se odredi, za određivanje glavnog računa. Krajnji rok prijave je 2. prosinca.

Glavni račun može biti samo jedan i preko njega će se isplaćivati svi javni prihodi. Ako imate otvorene tekuće račune kod drugih banaka, s njih ne možete plaćati javne prihode, a druge transakcije su dopuštene. Kada dospiju na naplatu javni prihodi i nemate novac na glavnom računu, ili ako vam je račun blokiran, a imate sredstva na drugim računima, dužni ste izvršiti prijenos sredstava na glavni račun radi izmirivanja obveza. Prinudne naplate nisu pošteđena i oročena sredstva. Ako ih imate, a nisu zalog nečemu, banka može raskinuti ugovor o oročavanju i izvršiti prinudnu naplatu. S blokiranog računa može biti izvršen samo nalog za prinudnu naplatu koji je izdala ovlaštena druga osoba. Nalozi za prinudnu naplatu čekaju osiguranje pokrića i imaju svoj prioritet.

Nakon stupanja na snagu ove uredbe, u blagajni se može naći samo iznos novca u visini blagajničkog maksimuma koji je određen internim dokumentom poduzeća. Znači, cjelokupan gotovinski promet mora se položiti na tekući račun banke. Ako je potrebno ostaviti dio novca u blagajni za tekuće isplate, tada ćete, uz nalog banci za polaganje ukupnog gotovinskog prometa podnijeti istodobno i nalog za podizanje namjenske gotovine, a razliku novca položite na banku.

Određena je kazna od 5.000 do 10.000 KM za sve poslovne subjekte, a od 1.000 do 1.500 za odgovorne osobe u poslovnom subjektu.

ugp