UGP: Miviko i Meggle ostvaruju uspješne poslovne rezultate

0
305

Tvrtka Miviko osnovana je 2008. godine i bavi se proizvodnjom kabela. Zapošljava 80 zaposlenika i primjer je uspješne tvrtke sa ovog područja koja je u 100-postotnom domaćem vlasništvu. Osnovno tržište za koje rade su zemlje Europske unije – 90 posto, a 10 posto je domaće tržište.

Na domaćem tržištu, za razliku od inozemnog, problem je manjak ozbiljnih investicija. Dok u zapadnim zemljama imate kontinuirani posao koji je svaki mjesec stalan, kod nas imate posezonu i sezonu – u siječnju i veljači su potrebe domaćeg tržišta minorne. Velika je konkurencija u EU, ali imamo sreću što su robe koje proizvodimo dosta skupe, pa nas ne ugrožava mnogo trošak transporta. Potrebe njemačkog tržišta na godišnjem nivou ukupnog kabela su oko sedam milijardi eura i ako uhvatite jedan posto od toga, možete napraviti dobar posao. Zahvaljujući upornosti i kvalitetu proizvoda, mi ipak nešto radimo. Prošle godine smo imali 53 milijuna prihoda, a od toga su 42 milijuna bila od izvoza, kazao je za Oslobođenje direktor firme Miviko Damir Vican, te dodao kako najviše rade sa Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Mađarskom, Slovačkom, Češkom, Slovenijom, Hrvatskom i Švedskom.

Meggle d.o.o. Posušje je osnovano  1998. godine s tri zaposlenika, a danas zapošljava 73 i lider je na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prethodna godina je za Meggle, koji zapošljava 73 zaposlenika, kao i  za cijeli mljekarski sektor, bila izazovna i dosta teška, izjavila je za Oslobođenje direktorica Jadranaka Penava. Ostvarili smo dio planiranih ciljeva, a dio je tek ostao da se uradi. Mi, osim domaćeg tržišta, radimo i u zemljama regije, kao što su Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, ali i u zemljama Europske unije, kazala je Penava.

oslobođenje/ugp