Usvojen novi pravilnik: Topli obrok iznad 8,5 KM i regres iznad 400 KM bit će oporezivi

0
146

U Službenom listu FBiH broj 52 koji je objavljen u srijedu 6. 7. 2016. objavljen je i Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak  kojim je smanjen neoporezivi postotak za topli obrok na jedan posto prosječne plaće u FBiH, a povećana su i druga porezna opterećenja.

Naime, do sada je topli obrok bio neoporeziv ako je bio do dva posto prosječne plaće na području FBiH. Konkretno, ako je topli obrok bio manji od 17 KM bio je neoporeziv, dok prema novom pravilniku svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu podliježe oporezivanju.

Što se tiče regresa i on će biti značajnije opterećen.Ranije je neoporezivan bio regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca. Tako je bilo moguće da netko tko ima mjesečnu plaću 5.000 KM na ime regresa dobije 3.500 KM koje se ne bi oporezivale. Prema novim odredbama regres neće biti oporezivan samo ako je manji od 50 posto prosječne plaće u FBiH u posljednja tri mjeseca. S obzirom na to da je prosječna plaća u FBiH u posljednja tri mjeseca oko 830 KM, samo regres manji od blizu 400 KM neće biti oporezivan.

Podsjećamo, Vlada FBiH je ranije najavljivala oporezivanje toplog obroka i regresa te drugih naknada koje nemaju karakter plaće. Međutim, iz Vlade FBiH su ranije tvrdili da to neće biti novo opterećenje na poslodavce jer će doći do umanjenja drugih poreznih opterećenja na plaću, ali kako vidimo do toga još uvijek nije došlo, a kako stvari stoje, teško da će i doći.
ugp