U Posušju održana međunarodna konferencija o financiranju infrastrukturnih projekata iz EU fondova

0
172

Pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u petak je u Posušju održana međunarodna konferencija “Financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova u BiH – Rješavanje odvodnje općine Posušje i sprječavanje zagađenja u vodnom području Jadranskog mora”.

Predviđene teme obradile su problematiku koja u BiH predstavlja ključno ekološko, razvojno i socijalno pitanje jer nedostatak kanalizacijske mreže snažno utječe na kvalitetu života, ali i na ispunjavanje predpristupnih uvjeta za ulazak u EU.

Osim problematike odvodnje na području općine Posušje, skup se fokusirao i na stanje podzemnih voda u širem vodnom području Jadranskog mora zbog toga što postojeća onečišćenja prelaze okvire lokalnog područja Hercegovine te zahvaćaju dijelove južne Hrvatske, što bi ubrzo moglo stvoriti širi ekološki problem te postati okolišno pitanje na razini BiH, Hrvatske i Europske unije.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je u izjavi za medije kako je svrha Konferencije vidjeti koliko je BiH spremna i kakvi su njezini projekti za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Dodala je kako vjeruje da su lokalne zajednice spremne i imaju projekte za čiju će realizaciju znati iznaći sredstva, kako iz vlastitih sredstava, tako i iz EU fondova.

Po njezinim riječima, vode ne priznaju granice i ako se ne zaštite, vrlo brzo bi moglo doći do onečišćenja kako područja Općine tako i cijele BiH i južne Hrvatske.

– Ova je tema od životnog značaja s izvorom sredstava iz dva fonda; IPA i Fonda za regionalni razvoj –  kazao je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, govoreći o tome problemu i projektima.
Riječ je o trilateralnom projektu između Hrvatske, BiH i Crne Gore, dodao je te naglasio kako je u pitanju velika količina sredstava, više od 57 milijuna eura u sedam godina.
Hrvatski veleposlanik smatra kako BiH i Hrvatska mogu naći odlične zajedničke projekte te povući sredstava, koja su većinom nepovratna, kako bi se podigla kvaliteta života stanovnika i s jedne i druge strane granice.

Voditeljica Sektora zaštite voda Hrvatskih voda Mara Pavelić naglasila je kako će Hrvatska svoje iskustvo u pripremi EU projekta podijeliti s BiH.

– Mislim da ćete imati svu pomoć od Hrvatske u pripremi projekta – kazala je, naglasivši pritom kako se u Hrvatskoj trenutno ‘vrti’ preko 100 takvih projekata.

Govoreći o problemu nedostatka kanalizacijske mreže  i odvodnog sustava,  načelnik Posušja Branko Bago ustvrdio je kako to nije problem samo Posušja, kako se to vrlo često ističe, već problem svih područja koja se nalaze na nižim nadmorskim visinama, a među njima i dijela teritorija Republike Hrvatske.

– Mi u općini Posušje nemamo ni metra kanalizacijske mreže, a općinski prihodi su vrlo ‘mršavi’, tako da ovom konferencijom zapravo pokušavamo iznaći način kako da riješimo taj problem – naglasio je.
Dodao je kako sve otpadne vode završavaju u kraško-vodopropusnom tlu te odlaze slivom Trebižeta u Neretvu, a zatim automatski u Jadransko more. Projekt rješavanja toga problema koji je već gotov, kako kaže načelnik, iziskuje velika sredstva, zbog čega se on nada pomoći s viših razina vlasti i IPA fondova.

Inače, kazao je načelnik Bago, samo za prvu fazu posuške kanalizacije treba izdvojiti 5 milijuna eura.
Konferencija je okupila mnogobrojne lokalne, državne i europske institucije, nadležne za korištenje EU fondova, financiranje komunalne infrastrukture i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, a među kojima su bili i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travnjanin.
U programu su sudjelovali domaći i međunarodni stručnjaci, projektanti i konzultanti za EU fondove te ugledni članovi akademske zajednice.

Konferencija je održana u organizaciji općine Posušje, uz podršku  Zapadnohercegovačke županije i stručnoga časopisa ‘Komunal’.