Dug za PDV 236 miliona KM

0
163

Više od 8.300 poreznih obveznika za neplaćeni PDV duguje 236 miliona KM, podaci su Uprave za neizravo oporezivanje (UNO) BiH, koja protiv nesavjesnih privrednika sprovodi postupak prinudne naplate.

U UNO ocjenjuju da to nije visoka razina duga, navodeći da on iznosi „svega“ jedan posto od ukupno naplaćenih neto prihoda od PDV-a od 2006. do listopada 2012. godine u iznosu od 23 milijarde KM.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO, kaže da je ta institucija na stvoreni dug, zaključno s krajem listopada, ukupno obračunala 46 miliona KM zateznih kamata koje iznose 0,06 posto na osnovni dug svakog radnog dana, od čega je naplaćeno 35 miliona.

U UNO kažu da ne mogu iznositi podatke o dugovanjima pojedinačnih poduzeća, podsjećajući da su prema Upravnom odboru uputili prijedlog izmjene člana 52. Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, kojim bi se omogućila objava svih dužnika po osnovu neizravnih poreza. Međutim, usprkos više najava, UO UNO nikada nije usvojio taj prijedlog.

Ekonomisti kažu da je UNO stvorila relativno dobar mehanizam naplate PDV-a, daleko efikasniji u odnosu na porezne uprave RS i FBiH koje imaju evidentirana višestruko veća potraživanja za dospjele direktne poreze.

Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista RS – SWOT smatra da su postojeći dug za PDV uglavnom akumulirala poduzeća koja su zapala u problem nelikvidnosti, odnosno generalnog neizvršavanja obveza.

„Prva stvar koju poduzeća moraju  platiti je PDV, inače im se zaračunavaju dnevne zatezne kamate, tako da su dužnici, vjerojatno,  poduzeća koja ne mogu ni inače da plaćaju obveze, pa tako i  PDV. Postotak naplate UNO od 99 posto je zaista visok u postojećim uvjetima koji vladaju u domaćoj ekonomiji. Ovdje, dakle, govorim o dugovima poduzeća koja su prikazala obavezu po osnovu PDV-a, a drugi su problem poduzeća koja su utajila porez“, kazao je Todorović.

On, međutim, ukazuje da se UNO bavi isključivo efikasnošću naplate prihoda, dok je u daleko manjoj mjeri uspješan servis privrednika.

U UNO kažu da, zbog teške privredne situacije i nelikvidnost poreznih obveznika, izlaze u susret obveznicima na način da za sve one koji ispune zakonom predviđene uvjete daju mogućnost otplate duga u ratama.

Ukazuju da je jedan od najvažnijih uvjeta osiguranja garancije za plaćanje duga, najčešće bankarska garancija ili ugovor o zalogu, gdje se upisuje hipoteka na imovinu poreznog obveznika kojem se odobrava otplata duga u ratama.

Od početka rada UNO ukupno je 450 obveznika podnijelo zahtjev za otplatu duga na rate, od čega je 90 obveznika ispunilo uvjete i njima je odobren reprogram u iznosu od 39 miliona KM. U UNO navode da je od toga 39 obveznika izmirilo dug u cijelosti i naplaćeno 16 miliona KM, dok ostali još vraćaju dug.

„Najveći broj obveznika kojima je odobren reprogram duga uredno izmiruje obveze svaki mjesec, međutim postoji i nekoliko obveznika koji nisu poštovali ugovorenu obvezu plaćanja duga u ratama. Za sve neuredne platiše, njih 14, pokrenut je izvršni postupak pred nadležnim sudom. Njihova imovina na koju je upisana hipoteka po osnovu ugovora o zalogu biće prodana u cilju naplate duga“, istakao je Ratko Kovačević.

 

NN/ugp