UGP: Politku i struku ne smije se miješati !

0
208

U utorak 18. veljače održana je sjednica Granskog povjerenstva za graditeljstvo i planiranje (GPGP) Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP). Sjednicom je predsjedao koordinator povjerenstva Branimir Oreč (KROR), a bili su članovi: Marinko Šego (SPIN), Stipan Mrvelj (MRVELJI), Ivan Čamber (VAMANT), Damir Lončar (TRIEL), Veljko Đerek (IPN), Zoran Lončar (ZOLO) te tajnik UGP-a i Branko Širić djelatnik Ministarstva Prostornog uređenja i zaštite okoliša ŽZH.

Na sjednici se razgovaralo o više točaka dnevnog reda, a među njima i o novousvojenom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji ŽZH. O zakonu i primjeni zakona na teritoriju ŽZH te problemima koji se mogu pojaviti primjenom istoga u pogledu nadležnosti između županije i federacije, govorio je Branko Širić. Članovi GPGP-a su naveli konkretne primjere kod kojih očekuju probleme u provođenju ovoga zakona te su mišljenja da će donošenje zakona iz oblasti graditeljstva u svakoj od županija i kantona dovesti do velikih problema u realizaciji poslova i ishođenja različitih dozvola kao i problema u licenciranju tvrtki i ovlaštenih osoba za projektiranje i izvođenje određenih radova.

Članovi GPGP-a su zabrinuti općim stanjem u gospodarstvu, a posebice u graditeljstvu, koje je na niskim razinama zbog izostanka novih investicija, kako u gospodarstvu tako i u stanogradnji te svakodnevnim odlaskom mladih kvalificiranih ljudi u inozemstvo. Svemu tome doprinijela je i ekonomska kriza koja traje već nekoliko godina kao i  nepovoljno poslovno okruženje koje je rezultat, prije svega, nestabilnog političkog stanja u BiH kao i nefunkcionalne državne i javne uprave.

Politiku i struku ne smije se miješati, a uvjeti za poslovanje moraju biti isti za sve, bez diskriminacije, mišljenje je svih članova GPGP-a.

FOTO

sb/ugp