Josipović otvorio 17. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014.

“Mostarski sajam je velikim brojem izlagača i bogatim programom postao veliki gospodarski događaj, a značajem je prerastao granice Bosne i Hercegovine vjerujem da će kao takav imati pozitivne učinke na razvoj bh. gospodarstva kao i na produbljivanje međunarodnih gospodarskih odnosa. To je od iznimnog značaja posebno u ovim kriznim uvjetima poslovanja tvrtki, koje nastoje održati korak s izazovima suvremenog vremena”, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je danas otvorio 17. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014.

Duh europskog partnerstva

U svom govoru predsjednik Republike Hrvatske je kazao da Hrvatska kao mala zemlja nastoji iskoristiti prednosti i mogućnosti za razvoj, a kao takva želi s Bosnom i Hercegovinom razvijati odnose u duhu europskog partnerstva.

Želimo da kvaliteta odnosa donese konkretnu korist građanima obje zemlje. Posvećeni smo dobrobiti odnosa, svih građana, a naravno smo posvećeni dobrobiti i razvoju odnosa s hrvatskim narodom u BiH. Želimo doprinijeti kulturnom povijesnom i gospodarskom razvoju Bosne i Hercegovine. BiH je značajan trgovinski partner Republike Hrvatske, među državama regije posebice za poljoprivredno prehrambeni sektor. Može se reći da je BiH najznačajnije izvozno tržište s obzirom da predstavlja 30 posto ukupnog izvoza hrvatskih poljoprivredno- prehrambenih proizvoda”, rekao je Josipović.

Istaknuo kako je BiH najvažniji susjed Hrvatske, veliki partner i prijatelj.

Vrlo lako možemo zaključiti da gospodarska suradnja unatoč smanjenju trgovinske razmjene, predstavlja jednu od najvažnijih komponentni ukupnog odnosa ove dvije zemlje. Bez toga ne možemo zamisliti uspješnu budućnost Hrvatske u EU, kao i uspješan pristup Bosne i Hercegovine istoj uniji”, rekao je hrvatski predsjednik.

Bešlić o pozitivnoj poruci

U završnim riječima Josipović je istaknuo kako je ovaj sajam važan jer brojka od 700 izlagača iz BiH, susjednih zemalja, regije i EU, pokazatelj da gospodarstvenici imaju energije znanja i volje sudjelovati u stvaranju pretpostavki, za snažniji gospodarski rast BiH, za partnerstvo u regiji i parnerstvo s Europom.

Dalfina Bošnjak, direktorica ‘Mostarskog sajma’, je u uvodnim riječima poželjela dobrodošlicu svim prisutnima, te naglasila kako je ovako velik broj izlagača potvrda dosadašnje sajamske vrijednosti, opravdanosti truda i ulaganja, ali zajedničke opredijeljenosti za daljnjim razvitkom i obogaćivanjem sajma.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u svom govoru kazao kako je ovaj Sajam gospodarstva izrazito značajan za Mostar i cijelu BiH.

U sjeni nedavnih prosvjeda

Unatoč političkim prilikama, koje nam nisu sklone, nadam se da ovim putem šaljemo pozitivnu poruku i pozitivan signal investitorima. Preko Sajma gospodarstva, Mostar je otvorio i otvara vrata svijetu u gospodarskom i turističkom smislu”, rekao je Bešlić izražavajući želju da se sklope dobri poslovi za budućnost.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, je izrazio veliko zadovoljstvo sajmom i njegovom prepoznatljivošću ističući kako su ovakve manifestacije prilika da se okupe političari, ulagači i bankari, da se sklope novi ugovori i partnerstva te da se iz Mostara pošalju pozitivne poruke.

Mostarski sajam je otvoren u sjeni nemilih prosvjeda, nažalost zbog nezadovoljstva dogodilo se nasilje, paljevine, ugrožavanje ljudskih života. Upravo iz tog razloga neki prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine nisu s nama. Nadam se da će iduće godine doći u bolji Mostar i BiH”, kazao je izetbegović.

700 izlagača iz 20 zemalja

Na sajmu koji će se održavati do 12. travnja predstavit će se 700 izlagača iz 20 zemalja. U najvećoj mjeri bit će zastupljeni poduzetnici iz BiH, te  Hrvatske, Srbije, Slovenije, Švicarske, Italije, Rusije i Njemačke.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija.

Također, bit će održano niz konferencija, okruglih stolova i radionica.

Bljesakinfo/ugp