Posušanin Ferdo Bašić postao redovnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

0
127

Akademik Ferdo Bašić je 2014 godine redovni član HAZU-a i čast je još veća jer se vrlo rijetko primaju članovi koji dolaze iz agronomske znanosti. Ferdin bogat životni opus ne bio stao u jednu cijelu knjigu.

Akademik Ferdo Bašić je rođen u Broćancu 1945. godine. Djetinjstvo je proveo  u Iloku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je, na smjeru  ratarstvo, na Poljoprivrednom  fakultetu Zagrebu. Od 1984. do odlaska u mirovinu 2010.,  radio je, prvo kao asistent, pa docent te izvanredni i redovni profesor i redovni profesor u trajnom zvanju na  Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Odlaskom u mirovinu dobio je titulu profesora  emeritusa.

Predavao je  i na Agronomskom u Mostaru i Sarajevu, a kao pozvani predavač predavao je širom svijeta. Član je niza hrvatskih i međunarodnih stručnih društava. Realizirao je niz znanstvenih   i stručnih (praktičnih) projekata. Objavio je više od 700 stručnih i znanstvenih radova, 24 autorske knjige, 14 udžbenika i skripata te uredio šest knjiga. Teme njegovog znanstvenog i stručnog interesa su pedologija, pedološka kartografija, obrada tla, održivo gospodarenje tlom, zaštita tla, sustav uzgoja bilja, gnojidba tla, održiva poljoprivreda, ekološka poljoprivreda.

Dobitnik nagrade za životno djelo za cjelokupni znanstveno istraživački rad u području biotehičkih znanosti. Ove, 2014. godine,  izabran je za redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Svečanu akademiju u čast akademiku Ferdi Bašiću otvorio je prof.dr.sc. Vlado Jukić iz Zagreba, inače počasnin građanin Općine Posušje koji je u svom izlaganju sve nazočne ukratko upoznao s nastankom i povijesti HAZU-a, te njenu ulogu u današnjem vremenu. O liku i djelu akademika Ferde Bašića govorio je profesor Jure Beljo, a svečanom akademijom moderirao je Vlado Čutura, novinar glasa Koncila.

Publici se obratio i načelnik općine Posušje Branko Bago koji je kazao kako mu je iznimno drago što se baš u Posušju događa prvi nesluižbeni kontakt između HAZU iz Hrvatske i HAZU iz BiH.

Organizatori svečane akademije bili su Općina Posušje i Društvo Posušana u Zagrebu.

Posusje.net