Kamenolom Osoje: Priopćenje za javnost

0
408

Povodom medijskih napisa u svezi „slučaja“ kamenoloma Osoje, kojeg je koncesionar član Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), tvrtka Lager d.o.o.Posušje, UGP ovim putem  iznosi svoj stav o predmetnom „slučaju“.

Lager d.o.o. je osnovan 1987. godine, a danas posluje kroz Lager Grupu u sklopu koje su, pored tvrtke u Posušju, još pet tvrtki: Lager Bašić d.o.o. Karlovac (HR), Lager Mašine d.o.o. Beograd (SRB), Lager d.o.o. Podgorica (MNE), Lager dooel Skopje (MK) i Lager Trade shpk Priština (KS). U Lager Grupi danas je zaposleno preko 250 zaposlenika i kao takva predstavlja jednog od najvećih i najvažnijih gospodarskih subjekata na području Općine Posušje.

Lager je lider u prodaji građevinskih i rudarskih strojeva i opreme u Jugoistočnoj Europi, s tendencijom širenja opsega poslovanja i u druge gospodarske grane, tako da  danas osim zastupanja  velikih svjetskih korporacija kao što su: Caterpillar, Terex, Hyundai, Ammann, Tesab, Champion i druge, Lager investira u rudarstvo, proizvodnju i eksploataciju kamena te proizvodnju metalskih proizvoda (poluprikolice, dijelovi za vozila itd.).

Kako je danas svaka investicija u našoj općini hvalevrijedna i svako radno mjesto u sadašnjim kriznim vremenima itekako bitno, Udruga gospodarstvenika Posušje podržava  sve takve investicije, bile one od strane nekog od članova UGP-a, kao i svakog drugog dobronamjernog investitora, a sve u cilju jačanja lokalnoga gospodarstva, a time i zajednice u cjelini. Smatramo da i investicija u kamenolom Osoje može donijeti samo pozitivne pomake, kako mjesnoj zajednici, tako i cijeloj Općini te i šire. Naravno, naša podrška ide onim investicijama koje su u skladu sa  zakonom i zakonskim  propisima i koje ne krše bilo čija prava. S obzirom na to da je Lager u fazi rješavanja zakonske procedure za dobivanje dozvole za eksploataciju kamena u kamenolomu Osoje, mišljenja smo, da nadležna tijela moraju učiniti sve da se ova, kao i svaka druga investicija u gospodarstvo, zakonito dovede do kraja, kao i da se spriječi svaka samovolja i samovlašće pojedinaca u mjesnoj zajednici koji ne idu u prilog niti Općini, a niti investitoru, naravno.

Ne sumnjajući u dobre namjere od strane Lager Grupe, a imajući u vidu i interese lokalne mjesne zajednice, smatramo, da predstavnici mjesne zajednice, zajedno s investitorom te ukoliko  je potrebno i uz podršku  općinskih i županijskih tijela vlasti, trebaju pregovarati po načelima poštivanja zakona i javnog interesa, a sve eventualne prijepore i tenzije rješavati sporazumno, u interesu svih strana kao i gospodarskog razvitka Općine Posušje.

Udruga gospodarstvenika Posušje