Održana prva sjednica Granskog povjerenstva za proizvodnju

Upravni odbor Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP)  formirao je pet granskih povjerenstava u cilju angažiranja svih članova UGP-a u kreiranju rada Udruge. Jedno od tih povjerenstava je i Gransko povjerenstvo za proizvodnju koje je održalo prvu sjednicu. Na sjednici su bili: Damir Vican (Vicantrade), Petar Lončar (Lončarplast), Milenko Bašić (Lager), Mijo Begić (FeMis), Zoran Šušnjar (Trgometal), Ivan Čamber (Mineralne sirovine) i tajnik Udruge Stjepan Bago.

Ekonomska kriza traje već 5 godina i sve zemlje u okruženju su u recesiji pa tako i BiH.Bruto društveni proizvod u BiH je u padu, nelikvidnost se povećava i dostigla je zabrinjavajuće razmjere, energenti poskupljuju, a cijena kapitala je sve veća. Općenito, uvjeti poslovanja u BiH svakim danom su teži.

U takvim uvjetima jedini izlaz, za sektor proizvodnje u BiH, pa tako i za tvrtke iz Posušja, jeste izvoz i to prije svega, izvoz u zemlje Europske Unije. Proizvodne tvrtke članice Udruge gospodarstvenika Posušje suočene su s problemima u poslovanju, ali zahvaljujući, prije svega, tome što glavninu proizvoda izvoze, njihovo poslovanje je relativno uspješno.

Međutim, teško je i sve će biti teže konkurentan na vanjskom tržištu bez određenih poticaja od strane federalnih, županijskih i općinskih tijela vlasti, jer konkurentske tvrtke iz Europskih država su poticane od strane države i imaju puno dostupniji i jeftiniji kapital i teško im se može konkurirati na dulji rok. Tijela vlasti moraju učiniti povoljnije okruženje za poslovanje, moraju poticati proizvodnju, posebice izvozno orijentiranu, moraju osigurati jeftiniji kapital kroz subvencioniranje kamata i formiranjem kreditno-jamstvenog fonda na razini županije,  a procedure oko dobivanja raznih dozvola i potvrda ubrzati i pojednostaviti.

Mora se zaustaviti zapošljavanje u državnom i javnom sektoru, jer njihov broj se stalno povećava, a broj zaposlenih u realnom sektoru je svakim danom sve manji; u ŽZH je broj nezaposlenih osoba na kraju 2012. godine veći u odnosu na isti period 2011. za oko 460 osoba.

Vlada ŽZH mora hitno donijeti Zakon o koncesijama, jedan je od zaključaka Granskog povjerenstva za proizvodnju UGP-a. Isto tako, vlada mora hitno raspisati natječaj za dodjelu koncesije za eksploataciju TG kamena na lokalitetu Bosiljna. Zbog odugovlačenja raspisivanja navedenog natječaja potencijalni koncesionar, ma tko on bio, ostaje bez prihoda, općina i županija bez koncesijske naknade, potencijalni zaposlenici bez radnih mjesta, a tvrtke iz Posušja i županije koje koriste i one koje bi koristile tu vrstu proizvoda, imaju veće troškove proizvodnje zbog transportnih troškova.

sb/ugp