Gransko povjerenstvo za urbanizam i prostorno uređenje održalo sjednicu

0
221

Upravni odbor Udruge gospodarstvenika Posušje formirao je šest granskih povjerenstava, a jedno od njih je i Gransko povjerenstvo za urbanizam i prostorno uređenje koje je održalo svoju prvu sjednicu. Sjednica je održana u uredu Udruge, a uz koordinatora povjerenstva  Damira Lončara, sjednici su nazočili i članovi povjerenstva Borislav Petric i Veljko Đerek.

Članovi povjerenstva su težište današnje rasprave stavili na prostorni plan općine Posušje, uz poznatu konstataciju da loš i neprovediv prostorni plan, ili nepostojanje istog predstavlja osnovnu i nepremostivu kočnicu razvoju društva, a posebice gospodarstva. U tom smislu, pozdravljena je nakana Općinskog načelnika za pokretanjem inicijative za izradu novog prostornog plana i izražena vjera da ista neće ostati samo jedna od brojnih inicijativa već da će se brzo vidjeti i konkretni rezultati.

U drugom dijelu sjednice raspravljalo se o postojećoj zakonskoj regulativi koja uređuje područje građenja i prostornog planiranja. Analiziran je županijski i federalni zakon i konstatirana, već poznata, redovita i opasna  namjera “razvlašćenja županija” u toj oblasti, bilo kroz zakonsku regulativu, bilo kroz razne uredbe. Kao rezultat toga je i nemogućnost ispunjenja uvjeta koje različiti sudionici u građenju moraju ispunjavati za stjecanje potrebnih licenci, što će u konačnici dovesti do toga da će se i za najmanju uslugu morati ići u Sarajevo.

Predložene su i neke ideje kako, bar donekle, premostiti to stanje, o čemu će se nakon izvršene pripreme raspravljati na idućoj sjednici povjerenstva.

U daljnjem tijeku sjednice raspravljalo se o novom županijskom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, koji uzgred, nakon provedene prve rasprave već dugo stoji u tom obliku.

Članovi povjerenstva su se složili da je, na ovoj prvoj sjednici, provedena rasprava bila više načelne prirode, a da se za narednu sjednicu pripreme više konkretne teme.

DL/ugp