Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Na sjednici Granskog povjerenstva za trgovinu raspravljalo se i o obvezi gospodarskih društava u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Kako na toj sjednici nitko od nazočnih nije mogao točno potvrditi i objasniti tu, eventualnu, obvezu, tajnik Udruge je zadužen provjeriti tu informaciju i izvijestiti sve članove Udruge o tom pitanju.

Problematika osoba s invaliditetom regulirana je Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i upošljavanju osoba s invaliditetom. Navedeni Zakon je objavljen u Službenim novinama FBiH, broj 09/10 od 26.02.2010. godine i stupio je na snagu osmi dan nakon objave.

Temeljem  Članak 18.  svi pravni subjekti pa tako i sve tvrtke članovi Udruge gospodarstvenika Posušje, obvezni su zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom  razmjerno ukupnom broju zaposlenika u tom subjektu, i to:

• do 31. prosinca 2009. najmanje jednu osobu s invaliditetom na svakih 39 zaposlenika,
  • do 31. prosinca 2010. najmanje jednu osobu s invaliditetom na svaka 32 zaposlenika,
  • do 31. prosinca 2011. najmanje jednu osobu s invaliditetom na svaka 24 zaposlenika,
  • do 31. prosinca 2012. najmanje jednu osobu s invaliditetom na svakih 19 zaposlenika.
  • do 31. prosinca 2013. najmanje jednu osobu s invaliditetom na svakih 16 zaposlenika.

Subjekti koji ne ispune obvezu iz stavka 1. ovoga članka dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u Fond za poticanje rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom novčani iznos u visini 25% prosječne plaće u Federaciji, za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti sukladno stavku 1. ovoga članka.

Osoba s invaliditetom, u smislu ovoga Zakona, je osoba kod koje postoji tjelesno, čulno ili mentalno oštećenje što za posljedicu ima trajnu ili privremenu, a najmanje 12 mjeseci smanjenu mogućnost rada i zadovoljavanja osobnih potreba u svakodnevnom životu. (Članak 3. i 4.)

Sve  pravne i druge osobe  dužne su mjerodavnoj službi za zapošljavanje dostavljati podatke o osobama s invaliditetom koje su kod njih u radnom odnosu u roku od 15 dana od dana početka rada.

U Članku 67. navedenog Zakona propisana je kazna od 1.000 KM do 15.000 KM  za poslodavca  za prekršaj:

1. koji ne uplati poseban doprinos ( 25 % prosječne plaće, Čanak 18. stavak 2.),
  2. koji ne dostavi podatke o osobama s invaliditetom (članak 38.).

ZAKON o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Tajnik Udruge:

Stjepan Bago, dipl,ing.