Održana sjednica Granskog povjerenstva za trgovinu

Održana je prva sjednica Granskog povjerenstva za trgovinu Udruge gospodarstvenika Posušje. Sjednicom je predsjedao koordinator povjerenstva gospodin Krasnodar Petrović, a nazočni su bili: Veljko Lončar, Želimir Čamber, Željko Kovač, Branko Penava, Oliver Begić i tajnik Udruge Stjepan Bago.

Članovi povjerenstva su se složili da je Udruga svojim radom ispunila očekivanja svojih članova i da je njen rad prepoznat kao rad i za opće dobro svih građana Posušja te u narednom periodu valja nastaviti u tom smjeru. Svi članovi se moraju aktivnije uključiti u rad Udruge, a jedan od načina je i rad kroz Granska povjerenstva.

Uvjeti poslovanja u trgovini su sve teži. Padom standarda građana pada i opća potrošnja, što je posebice došlo do izražaja u posljednjem kvartalu prošle godine, a nastavlja se i u prvim mjesecima ove. Radi se sa sve nižim maržama i u takvim okolnostima vrlo teško je zadržati kvalitetu usluge i cjenovno prihvatljiv i kvalitetan proizvod, posebice u maloprodaji prehrambenih proizvoda.

Općinska odluka o radnom vremenu nedjeljom se ne poštuje i nadležna tijela vlasti bi moralu istu ukinuti ili se pobrinuti da se ista striktno provodi, kako bi se izjednačili uvjeti poslovanja za sve trgovačke tvrtke koje rade nedjeljom.

Za plaćeni komunalni doprinos i komunalnu naknadu ne dobivamo adekvatnu uslugu. Tvrtke su same izgradile dio javne rasvjete, plaćaju utrošak električne energije za tu rasvjetu, a u isto to vrijeme plaćaju i komunalnu naknadu.

Svakodnevno su u tvrtkama različite inspekcije kojima je cilj, prije svega, naplatiti neku kaznu koje su, uglavnom,  enormno visoke. Česte su izmjene raznih zakona i pravilnika, tako da je vrlo teško sve to pratiti, a inspektori ne djeluju preventivno kod takvih novih izmjena, već odmah propisuju velike kazne. Posebice je problem kod neopravdano i nelogično visokih kazni za neobračunati  PDV-a, gdje se kazna izriče u visini iznosa po zapisniku utvrđenog ne obračunatog PDV-a. Na taj način plaća se i PDV i kazna u visini PDV-a.

Poseban problem je obvezna članarina Vanjsko trgovinskoj komori BiH, koja se obračunava na ukupni iznos uvezene robe u iznosu od 0,1 %, što bi samo po tom osnovu tvrtke iz Posušja morale uplatiti iznos od oko 230.000 KM godišnje. To je ogroman iznos za kojega ne dobivamo ništa za uzvrat od VTK BiH, to je naprosto harač kojeg treba zaustaviti. Po tom pitanju angažirat ćemo stručnjake  ispitati ustavnost takvog obračuna obvezne članarine, kao i sve naknade koje se obračunavaju na ukupni prihod, kao što su naknade za šume i članarina turističkoj zajednici.

sb/ugp