0
160

Kao što je i najavljeno, izgradnja Graničnog prijelaza Gorica – Vinjani krenula je nedugo nakon konferencije za medije na kojoj su početak radova najavili Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, Miro Džakula, ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje, Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH i Ljubo Pravdić, v. d. direktora JP Ceste Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Dogovorena vrijednost radova je milijun i 574 tisuće maraka, a nositelj izuzetno važnog projekta za općinu Grude, ali i za ostatak ovog dijela BiH je Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Sada je faza ozbiljnijih, završnih radova, a Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske objavilo je da se od 10. siječnja do 30. travnja ove godine zatvara taj granični prijelaz. – U razdoblju izgradnje i rekonstrukcije prijelaz će biti otvoren za lokalno stanovništvo, radnike i učenike koji pohađaju školu u Imotskom, kao i za vozila hitne medicinske pomoći, policijske i vatrogasne jedinice, stoji na internetskoj stranici MUP-a Republike Hrvatske. Ipak, ova objava nije izazvala pretjerano odobravanje s bosanskohercegovačke strane, što je i logično, s obzirom da je taj prijelaz jedan od najfrekventnijih i najvažnijih za ovaj dio Hercegovine. Za danas u 11 sati dogovoren je sastanak s ravnateljem Uprave za neizravno oporezivanje BiH Mirom Džakulom, na kojem će sudjelovati vodstvo općine Grude na čelu s načelnikom Ljubom Grizeljom, predstavnici Udruge gospodarstvenika Posušje kao i važniji grudski gospodarstvenici.

– Općini Grude, gospodarstvenicima i stanovništvu koje koristi prijelaz bilo u robnom, bilo u putnom smislu želja je da prijelaz bude što kraće ili nikako zatvoren u ovih nekoliko mjeseci koliko će trajati radovi. Naravno, želja nam je i da dugoročno prijelaz bude funkcionalan i učinkovit, kazao je načelnik Grizelj u najavi ovog sastanka.

Udruga gospodarstvenika Posušje kao jedan od najjačih gospodarskih kolektiva u BiH napravila je i zahtjev vezan uz spomenuti prijelaz, a hoće li on biti objavljen, ovisit će i o današnjem sastanku. U udruzi očekuju kako Granični prijelaz Gorica ipak neće biti zatvoren kako je najavljeno. Isto to očekuju i grudski gospodarstvenici, ali i svi drugi koji redovito koriste ovaj prijelaz.

Večernji list