Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima

Predstavnici Izaslanstva EU u BiH i GIZ-a predstavili su danas u Sarajevu Javni poziv za dostavljanje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima u 21 općini u BiH, koje su podijeljene u tri lokaliteta.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava projekta EU ProLokal je 5.867.490 KM, a prihvatljivi aplikanti su mala i srednja poduzeća koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru, poljoprivredi i turizmu; poljoprivredne zadruge; registrirani klasteri; organizacije za podršku biznisu u partnerstvu s najmanje tri poduzeća, i grupe poduzeća (minimalno tri člana iz istog lanca vrijednosti).

Za sredstva je moguće aplicirati iz općina – Lokalitet 1: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac; Lokalitet 2: Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče; te Lokalitet 3: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški , Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.

Stručnjak za grant i inovacije u projektu Gligor Stojkov pojasnio je da će iznos grantova biti od 15.000 do 50.000 eura za pojedinačna poduzeća, dok je za partnerstva predviđeno između 25.000 i 100.000 eura. Istaknuo je da projektni prijedlozi trebaju uključivati inovacije i inovativne pristupe u poduzećima, a da projektni prijedlozi parnerstava trebaju biti usmjereni na otklanjanje nedostataka u ciljnim sektorima.

Ispunjen, potpisan i ovjeren obrazac za prijavu potrebno je dostaviti na adresu: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (EU ProLocal Programme) najkasnije do 30. studenog.

Više na: http://eu-prolocal.ba/#news

ugp