U 6 godina višestruko su povećali promet i izgradili čvrstvo povjerenje

0
183

U Večernjem listu, od 10. kolovoza 2017., objavljen je tekst novinara Željka Andrijanića o Udruzi gospodarstvenika Posušje. Tekst i fotografiju prenosimo onako kako je objavljeno.

Udruga gospodarstvenika Posušje jedna je od najbolje organiziranih gospodarskih udruga u BiH, ali i šire. Dok se u nekim bh općinama i gradovima zbog ega i sitnih interesa gospodarstvenici ne mogu  ni okupiti na jednom mjestu, posuški gospodarstvenici djeluju sinergijski, jačaju poslovanje, međusobno se pomožu, grade lokalnu zajednicu i daju sve od sebe kako bi ostvarili još veće uspjehe.

Bez miješanja politike

„U našoj Udruzi je 45 članova i svi oni su, manje-više, različiti i kao osobe i kao gospodarstvenici i kao takvi imamo i različite interese i privatne i poslovne. Međutim, imamo puno i zajedničkih interesa, prije svega, poslovnih, a onda i kao stanovnici Posušja, jer tu živimo, tu nam djeca idu u školu … Mi u svome radu nastojimo poticati upravo takva pitanja, a o onome što u startu znamo da različito mislimo i imamo različit interes i ne spominjemo“, ističu sugovornici iz udruge. Djelovanje političkih stranki, primjerice, ne spominju.

„Mi predstavnike vlasti ne gledamo kao predstavnike određene stranke ili kao „osobu“ s imenom i prezimenom, nego kao instituciju ili predstavnike institucije i nastojimo biti realni i ukazivati na neka pitanja koja bi se, po nama, morala bolje riješiti kako bi gospodarstvo bilo još bolje i kako bi zaposlili još više ljudi, a samim time bi se povećla i sredstva u proračunu i stvorile pretpostavke za bolji standard svim Posušanki i  Posušana“, govore za Večernji list sugovornici iz udruge.

Svi članovi su uključeni u rad Udruge.

„Svaki član je i član jednog od granskih povjerenstava kojih imamo pet: za proizvodnju, trgovinu, poljoprivredu i stočarstvo, graditeljstvo i planiranje, za usluge i turizam“, ističu.

Izbor inicijativnog odbora

Pere Lončar, uspješni posuški gospodarstvenik, jedan od članova inicijativnog odbora za formiranje udruge i jedan od osnivača iste kao i aktualni dopredsjednik, ispričao je kako je formirana udruga i koji su razlozi uspješnog djelovanja.

„Ideja se rodila na hodočašću u Svetu Zemlju odnosno bolje reći na povratku. Po dolasku u Posušje dogovorili smo jedno  druženje tada smo izabrali Inicijativni odbor. Isti je aktivno radio, nije išlo glatko. Poslali smo dopise na 200 adresa, svakodnevno obavljali razgovore sa gospodarstvenicima. Naravno svi su bili za, ali uz „vidjet ću“ ili „ja bih ovako ili onako“. Bilo je mišljenja da trebamo imati članstvo po veličini tvrtke i slično. Na sastancima koje smo imali dogovorili smo i napravili prijedlog statuta u kojem smo kao osnovno predložili da svaki član udruge ima isti status rekli smo da smo apolitična udruga što se pokazalo jako ispravno. Nas trinaest je službeno formiralo udrugu uz izbor kvalitetnog predsjednika udruge kao i predsjednika Upravnog odbora, te ostalih članova u tijelima udruge. Svi smo djelovali kao tim sa punim povjerenjem u vodstvo udruge i rezultati su došli. Tako danas imamo 45 članova i svi daju svoj doprinos radu i ugledu udruge. Za ovih šest godina djelovanja promet roba i usluga između naših članova je višestruko veći jer je izgrađeno jedno veliko povjerenje. Naravno da i sadašnje vodstvo radi isto. Kad je u pitanju odnos sa aktualnom vlasti mi smo im sto puta rekli da želimo biti konstruktivni, ali i kritični za dobrobit Posušja i žitelja Posušja“, zaključio je poduzetnik Lončar.

Željko Andrijanić / VL